Karpatka jest jednym z najpopularniejszych ciast na bazie ciasta ptysiowego. Dosyć szybko się przygotowuje i jest przy tym smaczna. W mojej rodzinie najczęściej przygotowywano klasyczną, jasną karpatkę. Ja sama nigdy jednak tak bardzo nie lubiłam karpatki, jak innych ciast. Wydawała mi się po prostu nudna. Jednak po długich namowach moich bliskich postanowiłam przygotować karpatkę. Nie klasyczną, ale nieco nowocześniejszą wersję, bo czekoladową. Jak się okazało czekoladowa karpatka stała się hitem w moim domu. Zarówno ciasto, jak i krem zostały wzbogacone o kakao. Przez to sama karpatka zmieniła nieco smak. Stała się wyrazista i jeszcze pyszniejsza. Z całą pewnością jest to ciasto na ostatki. Nie należy do lekkich, ale jest smaczne. Czekoladowa karpatka to na pewno świetny wybór na koniec karnawału. Polecam!
Składniki:
ciasto ptysiowe czekoladowe
350 g mąki pszennej
250 ml wody
150 g masła
30 g kakao
5 jajek
krem czekoladowy
500 ml mleka
150 g cukru
150 g masła
30 g kakao
30 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
Ciasto ptysiowe czekoladowe: Jajka wyjmujemy co najmniej dwie godziny wcześniej z lodówki. W wodzie rozpuszczamy masło. Mąkę mieszamy z kakao. Do rozpuszczonego masła z wodą dodajemy suche składniki. Mieszamy energicznie do połączenia się. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku. Miksujemy. Ciasto dzielimy na pół. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Krem czekoladowy: 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę, kakao i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami wystudzony krem. Miksujemy.
Płaty upieczonego ciasta przekładamy kremem czekoladowym. Gotowe ciasto chłodzimy co najmniej dwie godziny w lodówce.
Składniki:
ciasto ptysiowe czekoladowe
350 g mąki pszennej
250 ml wody
150 g masła
30 g kakao
5 jajek
krem czekoladowy
500 ml mleka
150 g cukru
150 g masła
30 g kakao
30 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
Ciasto ptysiowe czekoladowe: Jajka wyjmujemy co najmniej dwie godziny wcześniej z lodówki. W wodzie rozpuszczamy masło. Mąkę mieszamy z kakao. Do rozpuszczonego masła z wodą dodajemy suche składniki. Mieszamy energicznie do połączenia się. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku. Miksujemy. Ciasto dzielimy na pół. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Krem czekoladowy: 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę, kakao i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami wystudzony krem. Miksujemy.
Płaty upieczonego ciasta przekładamy kremem czekoladowym. Gotowe ciasto chłodzimy co najmniej dwie godziny w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz