Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Napoleonka "Cappucino"

Napoleonka to moim zdaniem jedno z najlepszych ciast bez pieczenia. Szybkie i proste zarazem. Moja propozycja do mieszanka tego co najlepsze w napoleonce. Znajdziemy tu klasyczny krem napoleonkowy, który co zaskakujące świetnie komponuje się z drugim kremem kawowym. Obydwa kremy ze sobą nie rywalizują, a wręcz komponują. Napoleonka "Cappucino" to taka moja wariacja na temat właśnie wspomnianej tradycyjnej napoleonki. Co ciekawe do przygotowania tego deseru  użyłam herbatników, co znacząco skróciło mój czas przygotowywania ciasta. Deser ten powstał tak naprawdę spontanicznie. Co interesujące takie właśnie ciasta najlepiej mojej rodzinie smakują. Myślę, że u was będzie podobnie. Napoleonka "Cappucino" posmakuje również wam. Polecam!
Składniki:
600 ml śmietany 30%
550 ml mleka
250 g herbatników typu petit beurre
200 g cukru
200 g cukru pudru
150 g masła
60 g proszku budyniowego
30 g śmietanfixu
20 g maki ziemniaczanej
20 g kawy rozpuszczalnej kremowej
3 żółtka
400 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy. Do gotującego się mleka dodajemy pozostałe mleko. mieszamy do momentu ponownego zagotowania i powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Gotowy krem chłodzimy w lodówce przez 30 minut. 400  ml zimnej śmietany ucieramy na puch. Dodajemy 100 g cukru pudru, kawę rozpuszczalna i 15 g śmietanfixu. Miksujemy. Na dnie kwadratowej formy układamy pierwszą warstwę herbatników. Układamy krem budyniowy. Na kremie budyniowym układamy krem kawowy. Na kremie kawowym układamy ostatnią warstwę herbatników. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Pozostałe 200 ml śmietany ubijamy. Dodajemy 100 g cukru pudru i 15 g śmietanfixu. Miksujemy. Układamy na wierzchu ciasta. Dowolnie dekorujemy.
napoleonka, herbatniki, krem kawowy
napoleonka, krem kawowy, budyń
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty

Drukuj