Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Sernik "Jajko sadzone"

Do tej pory preferowałam głównie proste przepisy na serniki i ciasta na bazie sera. Jednak tym razem postanowiłam nieco zaszaleć. Powstał prosty i wyjątkowy w smaku sernik. Jest to ciasto, które swoim wyglądem przypomina najprawdziwsze jako sadzone. Zapewne z stąd jego nazwa. Mniejsza jednak o sama nazwę. Mamy tu przepyszny kremowy ser waniliowy, połówki brzoskwiń i nietypową, bo jasną galaretkę. Całość tworzy niesamowity smak i wygląd. Sernik "Jajko sadzone" to doskonała propozycja na małe uroczystości w gronie najbliższych. Na pewno nie będą zawiedzeni takim sernikiem, a wręcz zaskoczeni. U mnie w domu ten sernik przygotowuję dosyć regularnie i z wielką przyjemnością. Polecam !
Składniki:
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
400 ml jogurtu naturalnego
200 g cukru pudru
100 ml soku z puszki z brzoskwiniami
60 ml wody
20 g żelatyny w proszku
dodatkowo
400 g brzoskwiń w puszce
400 ml wody
200 g herbatników
120 g galaretki przezroczystej
Masa serowa: Brzoskwinie odsączam z zalewy. Żelatynę zalewam zimną wodą. Mieszam do momentu rozpuszczenia. Odstawiam do napęcznienia. Ser i cukier puder miksuję. Dodaję jogurt i sok po brzoskwiniach. Miksuję. Napęczniałą żelatynę podgrzewam. Partiami dodaję do masy serowej. Delikatnie miksuję.
Kwadratową tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Układam herbatniki. Na herbatnikach układam masę serową. Chłodzę dwie godziny w lodówce. Galaretki rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do wystudzenia. Brzoskwinie układam na masie serowej. Na połówki brzoskwiń wylewam tężejącą galaretkę. Chłodzę dwie godziny.


sernik, sernik na zimno, brzoskwinie
sernik, sernik na zimno, brzoskwinie
sernik, sernik na zimno, brzoskwinie
Smacznego !


Komentarze

Popularne posty

Drukuj