Śliwki to obecnie jedne z moich ulubionych owoców sezonowych. Są doskonałym źródłem wielu witamin. Możliwości przygotowania z nich wielu słodkości, sprawiają, iż wprost przepadam z tymi owocami. Ciasto kruche ze śliwkami i bezą to jedno z najbardziej klasycznych i tradycyjnych wypieków. Pokochają je nie tylko miłośnicy śliwek, ale również osoby ceniące sprawdzone wypieki. Jest to ciasto, które u mnie w domu cieszy się olbrzymią popularnością i praktycznie, gdy przychodzi pora na śliwki, obowiązkowo przygotowuję właśnie to ciasto. Moim zdaniem jest to wypiek doskonały na spotkania w gronie najbliższych. Doskonale smakuje z kubkiem herbaty. Ciasto kruche ze śliwkami i bezą to wypiek wielu twarzy i smaków, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Polecam !
Składniki:
ciasto kruche
350 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru pudru
10 g proszku do pieczenia
4 żółtka
masa śliwkowa
1,5 kg śliwek
150 g cukru
50 ml wody
30 g maki ziemniaczanej
10 g cynamonu
beza
4 białka
50 g cukru
50 g kisiel wiśniowy
20 g mąki ziemniaczanej
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Ciasto dzielimy na dwie połowy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą połowę wałkujemy na wielkość kwadratowej formy do pieczenia. Wykładamy formę ciastem. Forma wcześniej została wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Ciasto podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Masa śliwkowa: Śliwki myjemy. Usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki. Całość zasypujemy cukrem i dolewamy 50 ml wody. Do lekko podduszony śliwek dodajemy cynamon. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
Beza: Zimne białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy kisiel i mąkę. Miksujemy.
Na podpieczony spód układamy wystudzoną masę śliwkową i bezę. na wierzchu ścieramy pozostałe kruche ciasto. Ciasto pieczemy około godziny w 180 stopniach. Studzimy.
Składniki:
ciasto kruche
350 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru pudru
10 g proszku do pieczenia
4 żółtka
masa śliwkowa
1,5 kg śliwek
150 g cukru
50 ml wody
30 g maki ziemniaczanej
10 g cynamonu
beza
4 białka
50 g cukru
50 g kisiel wiśniowy
20 g mąki ziemniaczanej
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Ciasto dzielimy na dwie połowy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą połowę wałkujemy na wielkość kwadratowej formy do pieczenia. Wykładamy formę ciastem. Forma wcześniej została wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Ciasto podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Masa śliwkowa: Śliwki myjemy. Usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki. Całość zasypujemy cukrem i dolewamy 50 ml wody. Do lekko podduszony śliwek dodajemy cynamon. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
Beza: Zimne białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy kisiel i mąkę. Miksujemy.
Na podpieczony spód układamy wystudzoną masę śliwkową i bezę. na wierzchu ścieramy pozostałe kruche ciasto. Ciasto pieczemy około godziny w 180 stopniach. Studzimy.
Super!
OdpowiedzUsuń