Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Kajmakowe tiramisu

 Tiramisu to znany i lubiany deser pochodzący z Włoch. Uwielbiam ten deser zarówno w wersji klasycznej, jak i nieco urozmaiconej. Nie byłam bym sobą, gdybym nieco nie odmieniła tego słynnego tiramisu. Dodanie masy kajmakowej znaczącą zmieniło smak tego słynnego smakołyku. Poprzez dodanie kajmaku tiramisu nabrało nieco karmelowego smaku i zapachu. Sam deser pozostał jednak niezmiennie prosty i smaczny. Cała moja rodzina była zachwycona tym ciastem. Moim zdaniem jest to ciasto doskonałe na małe przyjęcia i spotkania z bliskimi. Polecam !

Składniki: 

400 g biszkoptów kakaowych

200 g masy kajmakowej

200 g serka mascarpone

200 ml śmietany 30%

150 g cukru pudru

100 ml wody

30 g kawy rozpuszczalnej

30 ml likieru amaretto

30 g kakao

20 g śmietanfixu

Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuje. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Masę kajmakową lekko podgrzewam. Studzę. Dodaję do masy. Miksuję. W ciepłej wodzie rozpuszczam kawę. Odstawiam do wystudzenia. Dodaję likier amaretto. Mieszam.  Na dnie szklanej formy układam pierwszą warstwę biszkoptów, które maczałam w kawie. Na biszkoptach układam 1/3 masy. Na masie układam kolejną warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Ponownie układam 1/3 masy. Na masie układam ostatnią warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Układam ostatnią warstwę kremu. Posypuję kakałem. Chłodzę w lodówce przez co najmniej sześć godzin.









Smacznego !








Komentarze

Popularne posty

Drukuj