Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Kajmakowe tiramisu
Tiramisu to znany i lubiany deser pochodzący z Włoch. Uwielbiam ten deser zarówno w wersji klasycznej, jak i nieco urozmaiconej. Nie byłam bym sobą, gdybym nieco nie odmieniła tego słynnego tiramisu. Dodanie masy kajmakowej znaczącą zmieniło smak tego słynnego smakołyku. Poprzez dodanie kajmaku tiramisu nabrało nieco karmelowego smaku i zapachu. Sam deser pozostał jednak niezmiennie prosty i smaczny. Cała moja rodzina była zachwycona tym ciastem. Moim zdaniem jest to ciasto doskonałe na małe przyjęcia i spotkania z bliskimi. Polecam !
Składniki:
400 g biszkoptów kakaowych
200 g masy kajmakowej
200 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
150 g cukru pudru
100 ml wody
30 g kawy rozpuszczalnej
30 ml likieru amaretto
30 g kakao
20 g śmietanfixu
Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuje. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Masę kajmakową lekko podgrzewam. Studzę. Dodaję do masy. Miksuję. W ciepłej wodzie rozpuszczam kawę. Odstawiam do wystudzenia. Dodaję likier amaretto. Mieszam. Na dnie szklanej formy układam pierwszą warstwę biszkoptów, które maczałam w kawie. Na biszkoptach układam 1/3 masy. Na masie układam kolejną warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Ponownie układam 1/3 masy. Na masie układam ostatnią warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Układam ostatnią warstwę kremu. Posypuję kakałem. Chłodzę w lodówce przez co najmniej sześć godzin.
Smacznego !
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Popularne posty
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz