Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Ciasto śmietanowiec

 Ciasto Śmietanowiec to jedno z tych wypieków, które się zawsze udają. Nie znam osoby, która by nie lubiła niezwykłego połączenia puszystego biszkoptu z masą jogurtową. Masa jogurtowa to jedna  z najprostszych mas do ciast. Dodatek galaretek sprawia, iż przywołuje smak dzieciństwa. Samo ciasto jest to doskonała propozycja na weekend, gdy nie chcemy przygotowywać zbyt trudnego i czas chłonnego wypieku. W moim domu często przygotowywało się właśnie to ciasto. Ciasto Śmietanowiec to deser prosty, szybki, sprawdzony i bardzo łatwy. Moi domownicy od lat go kochają i wprost za nim przepadają. Polecam !

Składniki:

biszkopt

250 g mąki pszennej

80 g cukru

8 g proszku do pieczenia

3 jajka

masa jogurtowa

600 ml jogurtu naturalnego gęstego

200 g cukru pudru

50 ml wody

20 g żelatyny w proszku

galaretki

600 ml wrzącej wody

60 g galaretki czerwonej, zielonej 

dekoracja

300 ml wody

60 g galaretki żółtej

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Galaretki: W 300 ml wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę czerwoną. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Podobnie postępujemy z pozostałymi dwoma galaretkami. Stężałe galaretki kroimy na kwadraty.

Masa jogurtowa: Żelatynę zalewamy zimną wodą. Odstawiamy do stężenia na 10 minut. Następnie lekko podgrzewamy. Jogurt miksuje z cukrem pudrem. Dodaje kawałki galaretek. Mieszam. Do masy dodaje lekko ciepłą żelatynę. Mieszam. 

W kwadratowej formie do pieczenia umieszczam wystudzone ciasto biszkoptowe. Następnie wylewam lekko tężejącą masę jogurtową. Chłodzę w lodówce przez trzy godziny.

Dekoracja: W 300 ml wrzącej wody rozpuszczam galaretkę żółtą. Odstawiam do stężenia. Lekko tężejącą wylewam na ciasto. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.





Komentarze

Popularne posty

Drukuj