Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto śmietanowiec

 Ciasto Śmietanowiec to jedno z tych wypieków, które się zawsze udają. Nie znam osoby, która by nie lubiła niezwykłego połączenia puszystego biszkoptu z masą jogurtową. Masa jogurtowa to jedna  z najprostszych mas do ciast. Dodatek galaretek sprawia, iż przywołuje smak dzieciństwa. Samo ciasto jest to doskonała propozycja na weekend, gdy nie chcemy przygotowywać zbyt trudnego i czas chłonnego wypieku. W moim domu często przygotowywało się właśnie to ciasto. Ciasto Śmietanowiec to deser prosty, szybki, sprawdzony i bardzo łatwy. Moi domownicy od lat go kochają i wprost za nim przepadają. Polecam !Składniki:biszkopt250 g mąki pszennej80 g cukru8 g proszku do pieczenia3 jajkamasa jogurtowa600 ml jogurtu naturalnego gęstego200 g cukru pudru50 ml wody20 g żelatyny w proszkugalaretki600 ml wrzącej wody60 g galaretki czerwonej, zielonej dekoracja300 ml wody60 g galaretki żółtejBiszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksu…

Klasyczna rolada orzechowa

 Kontynuuje temat rolad. Dziś mam dla was przepis na pyszną roladę orzechową. Jest to klasyczny i bardzo domowy wypiek. Nadzienie z orzechów włoskich to strzał w dziesiątkę. Ciasto powstało na bazie ciasta kruchego dzięki temu doskonale się wyrabia i wałkuje. Choć może wydawać się to nieco dziwne to rolada na bazie ciasta kruchego to sprawdzony wypiek na wiele rodzinnych okazji. Zasmakuje na pewno waszym bliskim. U mnie w domu gdy ją przygotowałam to znikneła ze stołu tego samego dnia. Klasyczna rolada orzechowa można powiedzieć, że jest to wypiek charakterystyczny dla naszego kraju. Rolada orzechowa łączy w sobie wiele cech z naszej kultury kulinarnej. Dzięki temu jest to deser, który sprawdzi się zarówno na wielkie przyjęcia, jak i gronie bardziej kameralnym. Polecam !

Składniki:

ciasto kruche

350 g mąki pszennej

150 g masła

100 g cukru pudru

10 g proszku do pieczenia

3 żółtka

masa orzechowa

250 g mielonych orzechów włoskich

50 g cukru pudru

3 białka

lukier

120 g cukru pudru

50 ml ciepłej wody

30 ml soku z cytryny

dodatkowo

20 g skórki pomarańczowej i cytrynowej

Ciasto kruche: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto wałkujemy. 

Masa orzechowa: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy mielone orzechowy. Mieszamy.

Na rozwałkowany cieście smarujemy masę orzechową. Zawijamy roladę. Roladę owijamy papierem do pieczenia i umieszczamy w formie keksowej. Pieczemy około 60-70  minut w 180 stopniach. Studzimy.

Lukier: Cukier puder, sok z cytryny i ciepłą wodę mieszamy. Polewamy lukrem wystudzone ciasto. Dekorujemy skórką pomarańczową i cytrynową.



Smacznego !

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty

Drukuj