Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Klasyczna rolada orzechowa
Kontynuuje temat rolad. Dziś mam dla was przepis na pyszną roladę orzechową. Jest to klasyczny i bardzo domowy wypiek. Nadzienie z orzechów włoskich to strzał w dziesiątkę. Ciasto powstało na bazie ciasta kruchego dzięki temu doskonale się wyrabia i wałkuje. Choć może wydawać się to nieco dziwne to rolada na bazie ciasta kruchego to sprawdzony wypiek na wiele rodzinnych okazji. Zasmakuje na pewno waszym bliskim. U mnie w domu gdy ją przygotowałam to znikneła ze stołu tego samego dnia. Klasyczna rolada orzechowa można powiedzieć, że jest to wypiek charakterystyczny dla naszego kraju. Rolada orzechowa łączy w sobie wiele cech z naszej kultury kulinarnej. Dzięki temu jest to deser, który sprawdzi się zarówno na wielkie przyjęcia, jak i gronie bardziej kameralnym. Polecam !
Składniki:
ciasto kruche
350 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru pudru
10 g proszku do pieczenia
3 żółtka
masa orzechowa
250 g mielonych orzechów włoskich
50 g cukru pudru
3 białka
lukier
120 g cukru pudru
50 ml ciepłej wody
30 ml soku z cytryny
dodatkowo
20 g skórki pomarańczowej i cytrynowej
Ciasto kruche: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto wałkujemy.
Masa orzechowa: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy mielone orzechowy. Mieszamy.
Na rozwałkowany cieście smarujemy masę orzechową. Zawijamy roladę. Roladę owijamy papierem do pieczenia i umieszczamy w formie keksowej. Pieczemy około 60-70 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Lukier: Cukier puder, sok z cytryny i ciepłą wodę mieszamy. Polewamy lukrem wystudzone ciasto. Dekorujemy skórką pomarańczową i cytrynową.
Smacznego !
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Fajna rolada. Aż zapachniało świętami 😉
OdpowiedzUsuń