Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Klasyczna rolada orzechowa

 Kontynuuje temat rolad. Dziś mam dla was przepis na pyszną roladę orzechową. Jest to klasyczny i bardzo domowy wypiek. Nadzienie z orzechów włoskich to strzał w dziesiątkę. Ciasto powstało na bazie ciasta kruchego dzięki temu doskonale się wyrabia i wałkuje. Choć może wydawać się to nieco dziwne to rolada na bazie ciasta kruchego to sprawdzony wypiek na wiele rodzinnych okazji. Zasmakuje na pewno waszym bliskim. U mnie w domu gdy ją przygotowałam to znikneła ze stołu tego samego dnia. Klasyczna rolada orzechowa można powiedzieć, że jest to wypiek charakterystyczny dla naszego kraju. Rolada orzechowa łączy w sobie wiele cech z naszej kultury kulinarnej. Dzięki temu jest to deser, który sprawdzi się zarówno na wielkie przyjęcia, jak i gronie bardziej kameralnym. Polecam !

Składniki:

ciasto kruche

350 g mąki pszennej

150 g masła

100 g cukru pudru

10 g proszku do pieczenia

3 żółtka

masa orzechowa

250 g mielonych orzechów włoskich

50 g cukru pudru

3 białka

lukier

120 g cukru pudru

50 ml ciepłej wody

30 ml soku z cytryny

dodatkowo

20 g skórki pomarańczowej i cytrynowej

Ciasto kruche: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto wałkujemy. 

Masa orzechowa: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy mielone orzechowy. Mieszamy.

Na rozwałkowany cieście smarujemy masę orzechową. Zawijamy roladę. Roladę owijamy papierem do pieczenia i umieszczamy w formie keksowej. Pieczemy około 60-70  minut w 180 stopniach. Studzimy.

Lukier: Cukier puder, sok z cytryny i ciepłą wodę mieszamy. Polewamy lukrem wystudzone ciasto. Dekorujemy skórką pomarańczową i cytrynową.





Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj