Słodkie bułki to jedne z najpopularniejszych przekąsek w Polsce. Do tej pory jednak głównie posiłkowałam się tymi ze sklepu. Nie było to dobre. Jednak pewnego dnia postanowiłam spróbować przygotować moją ulubioną bułeczkę w domu. Jest to słodka bułka z nadzieniem serowym. Do przygotowania tej słodkiej przekąski użyłam sera półtłustego. Dzięki temu nieco odchudziłam przepis. Samo przygotowanie i upieczenie zajmuje nieco czasu, ale warto. Bułeczki wyszły miękkie, niesłodkie. Doskonałe na drugie śniadanie. Polecam !
Składniki:
ciasto drożdżowe
300 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
100 ml mleka
20 g świeżych drożdży
3 żółtka
masa serowa
500 g sera półtłustego
100 g cukru
dekoracja
100 g cukru pudru
30 ml soku z cytryny
30 ml wody
30 g skórki pomarańczowej i cytrynowej
Ciasto drożdżowe: Świeże drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach mleka, mąki i cukru. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, żółtka mieszamy. Dodajemy roszczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na dwie godziny do podwojenia swojej objętości.
Masa serowa: Ser mielimy. Dodajemy cukier. Mieszamy do momentu połaczenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Lekko wałkujemy. Kładziemy łyżkę masy serowej. Zawijamy sakiewkę. Wszystkie bułeczki umieszczamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 175 stopniach. Studzimy.
Dekoracja: Cukier puder, sok z cytryny i wodę łączymy ze sobą. Lukrem dekorujemy bułeczki. Posypujemy skórką pomarańczową i cytrynową.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz