Słodka bułka z serem

 Słodkie bułki to jedne z najpopularniejszych przekąsek w Polsce. Do tej pory jednak głównie posiłkowałam się tymi ze sklepu. Nie było to dobre. Jednak pewnego dnia postanowiłam spróbować przygotować moją ulubioną bułeczkę w domu. Jest to słodka bułka z nadzieniem serowym. Do przygotowania tej słodkiej przekąski użyłam sera półtłustego. Dzięki temu nieco odchudziłam przepis. Samo przygotowanie i upieczenie zajmuje nieco czasu, ale warto. Bułeczki wyszły miękkie, niesłodkie. Doskonałe na drugie śniadanie. Polecam !

Składniki:

ciasto drożdżowe

300 g mąki pszennej

100 g cukru

100 g masła

100 ml mleka

20 g świeżych drożdży

3 żółtka

masa serowa

500 g sera półtłustego

100 g cukru

dekoracja

100 g cukru pudru

30 ml soku z cytryny

30 ml wody

30 g skórki pomarańczowej i cytrynowej

Ciasto drożdżowe: Świeże drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach mleka, mąki i cukru. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, żółtka mieszamy. Dodajemy roszczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na dwie godziny do podwojenia swojej objętości. 

Masa serowa: Ser mielimy. Dodajemy cukier. Mieszamy do momentu połaczenia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Lekko wałkujemy. Kładziemy łyżkę masy serowej. Zawijamy sakiewkę. Wszystkie bułeczki umieszczamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 175 stopniach. Studzimy.

Dekoracja: Cukier puder, sok z cytryny i wodę łączymy ze sobą. Lukrem dekorujemy bułeczki. Posypujemy skórką pomarańczową i cytrynową.





Smacznego !

Komentarze