Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Biszkopt z masą jogurtową

 Ciasta biszkoptowe to jedne z najprostszych wypieków. Dają wprost nie ograniczone możliwości łączenia smaków i aromatów. Dzisiejsze ciasto to tak naprawdę masa pyszności i przyjemności w jednym deserze. Mamy tu bowiem puszysty biszkopt, który przełożony jest masą jogurtową i kremem kawowym. Moim zdaniem jest to doskonałe ciacho na niedzielne popołudnie. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a naprawdę smakuje wszystkim. W moim domu ciasto biszkoptowe i powstałe na jego bazie desery przygotowuje bardzo często. To co przemawia za ich sukcesem jest głównie prostota i łatwość. Biszkopt z masą jogurtową to doskonały deser do kawy. Polecam ! Składniki: ciasto biszkoptowe 250 g mąki pszennej 100 g cukru 10 g proszku do pieczenia 5 jajek masa jogurtowa I 300 ml jogurtu naturalnego 50 ml wody 25 g żelatyny w proszku masa jogurtowa II 400 ml jogurtu truskawkowego 50 ml wody 25 g żelatyny w proszku masa kawowa 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 20 g kawy rozpuszczalnej

Ciasto "Śnieżynka"

 Ciasto "Śnieżynka" doskonale wpisuje się w atmosferę nadchodzących świąt. Jest to proste i smaczne ciasto. Czas przygotowania ciasta nie jest długi. Co tu dużo mówić jest to wypiek, który często gości w moim domu. jest to nic innego jak pyszny i puszysty biszkopt przekładany kremem śmietanowym. Co ciekawe w kremie znajdziecie dodatek galaretki. Moim zdaniem jest to wypiek, który sprawdzi się na wielu polach. Jak ciasto na przyjęcie lub jako ciasto na niedzielę. Uniwersalność wypieku powoduje, że często piekę akurat to ciasto. Polecam !

Składniki:

300 g mąki pszennej

100 g cukru

80 ml oleju

10 g proszku do pieczenia

5 jajek

krem śmietanowy

500 ml śmietany 30%

250 g serka mascarpone

100 g cukru pudru

15 g śmietanfixu

dodatkowo

100 ml wody

60 g galaretki agrestowej

60 g wiórków kokosowych

Biszkopt: Jajka ubijam z cukrem. Dodaje olej. Miksuje. Dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 170 stopniach. Studzę.

Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Galaretkę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Zimną galaretkę kroję na kwadraty. Masę dzielę na trzy części. 

Ciasto kroję na trzy części. Do pierwszej masy dodaję galaretkę. Smaruję na pierwszym biszkopcie. Układam drugi biszkopt. Smaruję drugą połową masy. Przykrywam trzecim biszkoptem. Smaruję trzecią częścią masy połączoną z wiórkami kokosowymi. Chłodzę dwie godziny w lodówce.





Smacznego !

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty

Drukuj