Ciasto "Śnieżynka" doskonale wpisuje się w atmosferę nadchodzących świąt. Jest to proste i smaczne ciasto. Czas przygotowania ciasta nie jest długi. Co tu dużo mówić jest to wypiek, który często gości w moim domu. jest to nic innego jak pyszny i puszysty biszkopt przekładany kremem śmietanowym. Co ciekawe w kremie znajdziecie dodatek galaretki. Moim zdaniem jest to wypiek, który sprawdzi się na wielu polach. Jak ciasto na przyjęcie lub jako ciasto na niedzielę. Uniwersalność wypieku powoduje, że często piekę akurat to ciasto. Polecam !
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g cukru
80 ml oleju
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
krem śmietanowy
500 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
100 g cukru pudru
15 g śmietanfixu
dodatkowo
100 ml wody
60 g galaretki agrestowej
60 g wiórków kokosowych
Biszkopt: Jajka ubijam z cukrem. Dodaje olej. Miksuje. Dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 170 stopniach. Studzę.
Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Galaretkę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Zimną galaretkę kroję na kwadraty. Masę dzielę na trzy części.
Ciasto kroję na trzy części. Do pierwszej masy dodaję galaretkę. Smaruję na pierwszym biszkopcie. Układam drugi biszkopt. Smaruję drugą połową masy. Przykrywam trzecim biszkoptem. Smaruję trzecią częścią masy połączoną z wiórkami kokosowymi. Chłodzę dwie godziny w lodówce.
Smacznego !
super ciasto
OdpowiedzUsuń