Okres świąteczno - noworoczny to doskonała okazja to upieczenia pysznego czekoladowego tortu. Tym razem jest to bardzo prosty przepis, który jednocześnie świetnie smakuje i jest szybki w przygotowaniu. Aby przygotować krem wypróbowałam gotową mieszankę . Smak i zapach bardzo mocno pryzpominają tradycyjny krem z solonym karmelem. Jest to doskonały pomysł na szybki krem do tortu. Całość zachwyca swoim smakiem i aromatem. Żaden łasuchu nie oprze się temu tortowi. Polecam !
Składniki:
ciasto czekoladowe
400 g mąki pszennej
150 g cukru
150 ml oleju
30 g kakao
15 g proszku do pieczenia
6 jajek
krem z solonym karmelem
300 g mieszanki do kremu za solonym karmelem
300 ml mleka
100 g masła
Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Ciasto kroimy na pół.
Krem z solonym karmelem: Miękkie masło ucieramy. Mieszankę wraz z mlekiem miksujemy przez około 5 minut. Do masy dodajemy masło. Ucieramy 2 minuty.
Przygotowana masą smarujemy ciasto czekoladowe oraz wierzch i boki tortu. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Dowolnie dekorujemy.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz