Placki drożdżowe są w moim domu pieczone od lat. Najpopularniejsza jest oczywiście wersja z kruszonką. Jednak jak przychodzi lato to najczęściej przygotowuję takiego placka z owocami. Moja dzisiejsza propozycja to placek drożdżowy ze śliwkami. Śliwki są to owoce nieco kwaskowe, więc doskonale komponują się ze słodkim ciastem drożdżowym. Trzeba jednak pamiętać aby śliwki w cieście były ułożone skórką do ciasta inaczej może wyjść zakalec. Moim zdaniem jest to uniwersalne ciasto na różne okazje. Zarówno na spotkanie w kameralnym gronie, jak i na większe przyjęcie. Jest to ciasto, które uwielbiają dorośli i dzieci. Polecam !
Składniki:
ciasto drożdżowe
400 g mąki pszennej
200 g cukru
150 g masła
120 ml mleka
25 g świeżych drożdży
6 jajek
dodatkowo
100 g śliwek
100 g mąki pszennej
100 g cukru
50 g masła
Ciasto drożdżowe: Świeże drożdże łączymy z łyżką cukru, mąki i mleka. Tworzymy rozczyn. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy. Mąkę, cukier, ciepłe mleko, masło, jajka oraz wyrośnięty rozczyn łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Odstawiamy na 1-1,5 godzin. Ponownie zagniatamy.
Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Śliwki układamy skórką do wewnątrz do ciasta. Odstawiamy ciasto na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Cukier, mąkę i masło mieszamy tworząc kruszonkę. Posypujemy nią ciasto. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Studzimy.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz