Tort Ajerkoniakowy dla zapracowanych

 Tort są to ciasta które z reguły zajmują dużo czasu. Trzeba przecież oddzielnie upiec ciasto i krem przygotować. Są jednak pewne sposoby, aby to ułatwić. Aby przygotować puszyste ciasto użyłam wyjątkowo ciasta z torebki. Bardzo skróciło mi to czas pieczenia. Krem użyłam gotowe. Tak naprawdę ten tort to takie proste rozwiązanie dla wszystkich, którzy maja mało czasu. Tort Ajerkoniakowy jest pyszny i puszysty. Dobrze przy tym trzyma wilgoć. Nie jest suchy. Smakiem przypomina dobre torty z najdroższych cukierni. Polecam !

Składniki:

ciasto czekoladowe

350 g gotowego ciasta czekoladowego

150 ml oleju

150 ml wody

6 jajek

krem ajerkoniakowy

300 ml mleka 3,2%

250 g kremu ajerkoniakowego gotowego

krem matcha

300 ml mleka 3,2%

250 g kremu matcga gotowego

nasączenie

50 ml wody

30 ml soku z cytryny

Ciasto czekoladowe: Gotową mieszankę miksuję wraz z olejem, wodą oraz jajkami. Miksuję przez 5 minut. Tortownicę wysmarowuje masłem i obsypuję bułką tartą. Piekę około 50 minut. Studzę. Kroję na trzy części. 

Krem ajerkoniakowy: Mieszankę łączę z zimnym mlekiem. Miksuję na gładki krem.

Krem matcha: Mieszankę łączę z zimnym mlekiem. Miksuję na gładki krem.

Nasączenie: Wodę łączę z sokiem z cytryny.

Blaty ciasta nasączam. Na poszczególnym blacie smaruję krem ajerkoniakowym. Boki i wierzch ciasta dekoruję kremem matcha. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.





Smacznego !

Komentarze