Tort są to ciasta które z reguły zajmują dużo czasu. Trzeba przecież oddzielnie upiec ciasto i krem przygotować. Są jednak pewne sposoby, aby to ułatwić. Aby przygotować puszyste ciasto użyłam wyjątkowo ciasta z torebki. Bardzo skróciło mi to czas pieczenia. Krem użyłam gotowe. Tak naprawdę ten tort to takie proste rozwiązanie dla wszystkich, którzy maja mało czasu. Tort Ajerkoniakowy jest pyszny i puszysty. Dobrze przy tym trzyma wilgoć. Nie jest suchy. Smakiem przypomina dobre torty z najdroższych cukierni. Polecam !
Składniki:
ciasto czekoladowe
350 g gotowego ciasta czekoladowego
150 ml oleju
150 ml wody
6 jajek
krem ajerkoniakowy
300 ml mleka 3,2%
250 g kremu ajerkoniakowego gotowego
krem matcha
300 ml mleka 3,2%
250 g kremu matcga gotowego
nasączenie
50 ml wody
30 ml soku z cytryny
Ciasto czekoladowe: Gotową mieszankę miksuję wraz z olejem, wodą oraz jajkami. Miksuję przez 5 minut. Tortownicę wysmarowuje masłem i obsypuję bułką tartą. Piekę około 50 minut. Studzę. Kroję na trzy części.
Krem ajerkoniakowy: Mieszankę łączę z zimnym mlekiem. Miksuję na gładki krem.
Krem matcha: Mieszankę łączę z zimnym mlekiem. Miksuję na gładki krem.
Nasączenie: Wodę łączę z sokiem z cytryny.
Blaty ciasta nasączam. Na poszczególnym blacie smaruję krem ajerkoniakowym. Boki i wierzch ciasta dekoruję kremem matcha. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz