Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Tort Ajerkoniakowy dla zapracowanych

 Tort są to ciasta które z reguły zajmują dużo czasu. Trzeba przecież oddzielnie upiec ciasto i krem przygotować. Są jednak pewne sposoby, aby to ułatwić. Aby przygotować puszyste ciasto użyłam wyjątkowo ciasta z torebki. Bardzo skróciło mi to czas pieczenia. Krem użyłam gotowe. Tak naprawdę ten tort to takie proste rozwiązanie dla wszystkich, którzy maja mało czasu. Tort Ajerkoniakowy jest pyszny i puszysty. Dobrze przy tym trzyma wilgoć. Nie jest suchy. Smakiem przypomina dobre torty z najdroższych cukierni. Polecam !

Składniki:

ciasto czekoladowe

350 g gotowego ciasta czekoladowego

150 ml oleju

150 ml wody

6 jajek

krem ajerkoniakowy

300 ml mleka 3,2%

250 g kremu ajerkoniakowego gotowego

krem matcha

300 ml mleka 3,2%

250 g kremu matcga gotowego

nasączenie

50 ml wody

30 ml soku z cytryny

Ciasto czekoladowe: Gotową mieszankę miksuję wraz z olejem, wodą oraz jajkami. Miksuję przez 5 minut. Tortownicę wysmarowuje masłem i obsypuję bułką tartą. Piekę około 50 minut. Studzę. Kroję na trzy części. 

Krem ajerkoniakowy: Mieszankę łączę z zimnym mlekiem. Miksuję na gładki krem.

Krem matcha: Mieszankę łączę z zimnym mlekiem. Miksuję na gładki krem.

Nasączenie: Wodę łączę z sokiem z cytryny.

Blaty ciasta nasączam. Na poszczególnym blacie smaruję krem ajerkoniakowym. Boki i wierzch ciasta dekoruję kremem matcha. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.



Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj