Cebularz z lubelszczyzny

 Cebularze jeden z najbardziej znanych bułek w Polsce. Nieodłącznie związane z kulturą i kuchnią Lublina i Lubelszczyzny. Na starówce lubelskiej na każdym kroku spotkamy sklepy, gdzie kupimy cebularza. Ten niezwykły wypiek to tak naprawdę połączenie bułek drożdżowych z nadzieniem cebulowo-makowym. W swoim przepisie jednak poominełam mak, gdyż moja rodzina nie przepada za połączeniem cebuli i maku. Sam wypiek jest trochę czasochłonnym, jednak smak i aromat cebularza wynagradza wszystko. U mnie w domu ciasto cieszyło dużym powodzeniem. Polecam !

Składniki:

ciasto drożdżowe

400 g mąki pszennej

200 ml mleka

60 g masła

30 g świeżych drożdży

30 g cukru

1 jajko

nadzienie cebulowe

3 szt. cebuli

10 ml oleju

Ciasto drożdżowe: Masło rozpuszczam. Drożdże rozpuszczam z jedną łyżką mąki oraz łyżką lekko ciepłego mleka. Odstawiam na 15 minut aby napęczniało. Pozostałe składniki mieszam. Dodaje rozczyn. Mieszam. Wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości na godzinę. Po godzinie ciasto dzielimy na około 10 porcji. Robimy kulkę, a w środku tworzymy zagłębienie na farsz.

Nadzienie cebulowe: Cebule obieramy i kroimy na drobno. Obsmażamy na oleju. studzimy. Farszem nadziewamy ciastka.  Ponownie odstawiamy ciastka na godzinę do wyrośnięcia.

Ciastka pieczemy około 30 minut do zrumienienia. Studzimy.





Smacznego !

Komentarze