Cebularze jeden z najbardziej znanych bułek w Polsce. Nieodłącznie związane z kulturą i kuchnią Lublina i Lubelszczyzny. Na starówce lubelskiej na każdym kroku spotkamy sklepy, gdzie kupimy cebularza. Ten niezwykły wypiek to tak naprawdę połączenie bułek drożdżowych z nadzieniem cebulowo-makowym. W swoim przepisie jednak poominełam mak, gdyż moja rodzina nie przepada za połączeniem cebuli i maku. Sam wypiek jest trochę czasochłonnym, jednak smak i aromat cebularza wynagradza wszystko. U mnie w domu ciasto cieszyło dużym powodzeniem. Polecam !
Składniki:
ciasto drożdżowe
400 g mąki pszennej
200 ml mleka
60 g masła
30 g świeżych drożdży
30 g cukru
1 jajko
nadzienie cebulowe
3 szt. cebuli
10 ml oleju
Ciasto drożdżowe: Masło rozpuszczam. Drożdże rozpuszczam z jedną łyżką mąki oraz łyżką lekko ciepłego mleka. Odstawiam na 15 minut aby napęczniało. Pozostałe składniki mieszam. Dodaje rozczyn. Mieszam. Wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości na godzinę. Po godzinie ciasto dzielimy na około 10 porcji. Robimy kulkę, a w środku tworzymy zagłębienie na farsz.
Nadzienie cebulowe: Cebule obieramy i kroimy na drobno. Obsmażamy na oleju. studzimy. Farszem nadziewamy ciastka. Ponownie odstawiamy ciastka na godzinę do wyrośnięcia.
Ciastka pieczemy około 30 minut do zrumienienia. Studzimy.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz