Ciasto kukułka to jedno z najpopularniejszych wypieków. Jest to pyszne połączenie ciasta czekoladowego i kremu oraz biszkoptów. Moja wersja jest jednak nieco uproszczona i szybsza niż jej wersja podstawowa. Dokonałam pewnych ulepszeń. Z ciasta zniknęły biszkopty a zastąpiłam je kremem karmelowym. Całość zwięczyłam wiórkami czekoladowymi. Moim zdaniem ciasto kukułka to doskonały smakołyk na wiele różnych okazji. Sprawdzi się zarówno na wielkim przyjęciu, jak i na małym. Uwielbiają go zarówno mali, jak i duzi. Ciasto świetnie się przechowuje i zachowuje długo świeżość. Polecam !
Składniki:
750 ml śmietany 30%
200 g cukru pudru
200 g herbatników czekoladowych
150 g masy kajmakowej
30 g śmietanfixu
30 g wiórków czekoladowych
500 ml śmietany 30% miksuje za puch. Dodaje 150 g cukru pudru i 20 g śmietanfixu. Następne 250 ml śmietany 30% ubijam na sztywno. Dodaje 50 g cukru pudru i 10 g śmietanfixu. Miksuje. Dodaje masę kajmakową. Warstwę herbatników czekoladowych układam w kwadratowej formie. Na herbatniki układam połowę masy śmietanowej. Następnie ponownie układam warstwę herbatników. Na herbatnikach układam krem kajmakowy. Na kremie kajmakowym układam herbatniki. Na herbatnikach układam ostatnią warstwę masy śmietanowej. Masę śmietanową posypuje wiórkami czekoladowymi. Chłodzę dwie godziny w lodówce.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz