Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Kostka piernikowa z kremem budyniowym
Pierniki nie odłącznie kojarzą nam się ze świętami. Jest to element naszej tradycji. Moja dzisiejsza propozycja to pyszna kostka piernikowa z kremem budyniowym. Efektowy deser na zakończenie wyjątkowego wieczoru. Jest w tym zarówno prostota, jak i smak. Samo ciasto jest szybkie do wykonania. Aromat przypraw piernikowych w sposób łagodny łączy się z kremem budyniowym. Moim zdaniem taka kostka sprawdzi się na różnych uroczystościach. Polecam !
Składniki:
ciasto piernikowe
400 g mąki pszennej
200 g miodu
200 g cukru
120 g masła
50 g przyprawy do piernika
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
5 g sody
krem budyniowy
500 ml mleka
200 g masła
150 g cukru
120 g budyniu waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
Ciasto piernikowe: Masło rozpuszczam i studzę. Jajka ubijam wraz z cukrem na puch. Dodaję miód i rozpuszczone masło. Miksuję. Dodaję mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia. Miksuję. Całość piekę w kwadratowej formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia przez około 65 minut w 180 stopniach. Studzę. Dzielę na trzy części.
Krem budyniowy: 250 ml mleka zagotowuję z cukrem. W pozostałym rozpuszczam mąkę, budynie i żółtka. Dodaję do gotującego się mleka. Mieszam do momentu powstania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ubijam na puch. Dodaję zimny budyń. Miksuję na krem.
Ciasto przekładam kremem budyniowym. Dowolnie dekoruję. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.
Smacznego !
Źródło: Kostka piernikowa ze śliwkami i marcepanem - Moje Wypieki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Popularne posty
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz