Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Tarta a'la kinder Coutry
Tarta na słodko to jedno z tych ciast. które daje dużo możliwości smakowych. Moja dzisiejsza propozycja to tarta w stylu batoników Kinder Coutry. Mamy tu kruchy spód, aksamitny biały krem oraz polewę czekoladową z preparowanym ryżem. Ciasto dosyć szybko się robi. W moim domu było hitem i w ciągu kilku dni już go nie było. Doskonały dodatek do herbaty w leniwe popołudnie. Polecam !
Składniki:
ciasto kruche
350 g mąki pszennej
125 g masła 82%
100 g cukru pudru
4 żółtka
masa kremowa
300 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
100 g czekolady białej
100 g cukru pudru
10 g śmietanfixu
masa czekoladowa
250 ml śmietany 30%
100 g czekolady gorzkiej
20 g ryżu preparowanego
Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy. Układamy ciasto w formie do tarty. Obciążamy grochem. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy groch. Pieczemy kolejne 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Masa kremowa: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Dodajemy do masy.
Masa czekoladowa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietanę lekko podgrzewamy. Zalewamy podgrzaną śmietaną czekoladę. Zostawiamy aby lekko namiękła. Mieszamy.
Na wystudzone ciasto układamy masę kremową. Chłodzimy godzinę. Na masie kremowej smarujemy masę czekoladową. Dekorujemy ryżem preparowanym. Studzimy w lodówce przez dwie godziny.
Smacznego !
Źródło: Ciasto Kinder Country - przepis (domowe-wypieki.pl)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Popularne posty
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz