Ciasto arbuz

 Dzisiejsza moja propozycja to niesamowite ciasto biszkoptowe z kremem o przewrotnej nazwie Ciasto Arbuz. Mamy tu proste ciasto biszkoptowe z dodatkiem szpinaku, pyszny i puszysty krem oraz galaretkę wiśniową. Cały wypiek nie jest trudny w wykonaniu, a zarazem efektowny. Moim zdaniem mamy tu doskonałe ciasto na weeeknd lub szczególną okazję. Wspaniały dodatek do kawy lub herbaty. Polecam !

Składniki:

ciasto szpinakowe

200 g mąki pszennej

200 g szpinaku świeżego lub mrożonego

100 g cukru

100 ml oleju

10 g proszku do pieczenia

2 jajka

krem śmietanowy

250 g śmietany 30%

250 g serka mascarpone

150 g cukru pudru

10 g śmietanfixu

dodatkowo

500 ml wody

200 g groszków czekoladowych

120 g galaretki wiśniowej

Ciasto szpinakowe: Szpinak miksujemy. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy szpinak i olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 40 minut w 175 stopniach. Studzimy.

Krem śmietankowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.

Galaretka wiśniowa: Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Studzimy.

Na wystudzone ciasto układamy krem śmietankowy. Na kremie układany groszki czekoladowe. Chłodzimy. Na schłodzone ciasto wylewamy tężącą galaretkę. Chłodzimy dwie godziny.





Smacznego !

Źródło: Ciasto arbuz - Moje Wypieki


Komentarze