Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciasto arbuz

 Dzisiejsza moja propozycja to niesamowite ciasto biszkoptowe z kremem o przewrotnej nazwie Ciasto Arbuz. Mamy tu proste ciasto biszkoptowe z dodatkiem szpinaku, pyszny i puszysty krem oraz galaretkę wiśniową. Cały wypiek nie jest trudny w wykonaniu, a zarazem efektowny. Moim zdaniem mamy tu doskonałe ciasto na weeeknd lub szczególną okazję. Wspaniały dodatek do kawy lub herbaty. Polecam !

Składniki:

ciasto szpinakowe

200 g mąki pszennej

200 g szpinaku świeżego lub mrożonego

100 g cukru

100 ml oleju

10 g proszku do pieczenia

2 jajka

krem śmietanowy

250 g śmietany 30%

250 g serka mascarpone

150 g cukru pudru

10 g śmietanfixu

dodatkowo

500 ml wody

200 g groszków czekoladowych

120 g galaretki wiśniowej

Ciasto szpinakowe: Szpinak miksujemy. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy szpinak i olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 40 minut w 175 stopniach. Studzimy.

Krem śmietankowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.

Galaretka wiśniowa: Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Studzimy.

Na wystudzone ciasto układamy krem śmietankowy. Na kremie układany groszki czekoladowe. Chłodzimy. Na schłodzone ciasto wylewamy tężącą galaretkę. Chłodzimy dwie godziny.



Smacznego !

Źródło: Ciasto arbuz - Moje Wypieki


Komentarze

Popularne posty

Drukuj