Dzisiejsza moja propozycja to niesamowite ciasto biszkoptowe z kremem o przewrotnej nazwie Ciasto Arbuz. Mamy tu proste ciasto biszkoptowe z dodatkiem szpinaku, pyszny i puszysty krem oraz galaretkę wiśniową. Cały wypiek nie jest trudny w wykonaniu, a zarazem efektowny. Moim zdaniem mamy tu doskonałe ciasto na weeeknd lub szczególną okazję. Wspaniały dodatek do kawy lub herbaty. Polecam !
Składniki:
ciasto szpinakowe
200 g mąki pszennej
200 g szpinaku świeżego lub mrożonego
100 g cukru
100 ml oleju
10 g proszku do pieczenia
2 jajka
krem śmietanowy
250 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
150 g cukru pudru
10 g śmietanfixu
dodatkowo
500 ml wody
200 g groszków czekoladowych
120 g galaretki wiśniowej
Ciasto szpinakowe: Szpinak miksujemy. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy szpinak i olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 40 minut w 175 stopniach. Studzimy.
Krem śmietankowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
Galaretka wiśniowa: Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Studzimy.
Na wystudzone ciasto układamy krem śmietankowy. Na kremie układany groszki czekoladowe. Chłodzimy. Na schłodzone ciasto wylewamy tężącą galaretkę. Chłodzimy dwie godziny.
Smacznego !
Źródło: Ciasto arbuz - Moje Wypieki
Komentarze
Prześlij komentarz