Ciasto ucierane z makiem

 Ciasto ucierane z makiem to jedno z najprostszych wypieków. Jest przy tym łatwe i bardzo smaczne. W moim domu często piekę właśnie takie szybkie ciasta. Są one doskonałe zarówno do popołudniowej herbaty, jak i na spotkania rodzinne. Moja dzisiejsza propozycja to właśnie ciasto ucierane z makiem. Dodatek maku sprawia, że wypiek wpisuje się w charakter świąteczny i noworoczny.  Jest ro wypiek rodzinny. Polecam !

Składniki:

200 g mąki pszennej

150  g cukru

100 ml oleju

100 g maku

20 g mąki ziemniaczanej

15 g proszku do pieczenia

aromat migdałowy

4 jajka

Jajka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, mak i proszek do pieczenia oraz aromat migdałowy. Miksujemy. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.







Smacznego !

Źródło: Ciasto z makiem | AniaGotuje.pl

Komentarze