Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Śląskie ciasteczka imbirowe

Lubicie imbir? Bo ja tak. Imbir jest jedną z najzdrowszych przypraw. Główną zaletą imbiru jest to, iż potrafi łagodzić objawy  przeziębienia czy z migreny. Od dawna wiedzą to również Ślązacy, którzy wykorzystują imbir na różne sposoby. Jednym z nich są Śląskie ciasteczka imbirowe spotykane również pod nazwą Zozworki imbirki. Oryginalnie Śląskie ciasteczka imbirowe swoi kształtem przypominają korzeń imbiru, ja jednak nieco sobie ułatwiłam i po prostu uformowałam z ciasta zgrabne ciasteczka. Śląskie ciasteczka imbirowe są pełne aromatu, doskonale rozgrzewają po długim spacerze wraz z kubkiem ciepłej herbaty. Polecam!
Składniki:
250 g mąki krupczatki(1 i 1/2 szklanki)
120 g cukru(3/4 szklanki)
10 g imbiru sproszkowanego(1 łyżka)
3 jajka i 1 białko
Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Mąkę wraz z imbirem przesiewam. Przesianą mąkę wraz z imbirem dodaje do jajek. Krótko miksuje do połączenia się składników. Ciasto wykładam na stolnicę. Z ciasto dzielę na małe kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie lekko spłaszczam i umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka smaruję białkiem. Ciastka imbirowe piekę około 10 minut w 180 stopniach(do przyrumienienia). Studzę. Dowolnie dekoruję.
ciastka imbirowe, ciastka, imbir
ciastka imbirowe, ciastka, imbir
Smacznego!
Źródło:"Wielka księga z wypiekami", s. 112-113.


Komentarze

Popularne posty

Drukuj