Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Śląskie ciasteczka imbirowe

Lubicie imbir? Bo ja tak. Imbir jest jedną z najzdrowszych przypraw. Główną zaletą imbiru jest to, iż potrafi łagodzić objawy  przeziębienia czy z migreny. Od dawna wiedzą to również Ślązacy, którzy wykorzystują imbir na różne sposoby. Jednym z nich są Śląskie ciasteczka imbirowe spotykane również pod nazwą Zozworki imbirki. Oryginalnie Śląskie ciasteczka imbirowe swoi kształtem przypominają korzeń imbiru, ja jednak nieco sobie ułatwiłam i po prostu uformowałam z ciasta zgrabne ciasteczka. Śląskie ciasteczka imbirowe są pełne aromatu, doskonale rozgrzewają po długim spacerze wraz z kubkiem ciepłej herbaty. Polecam!
Składniki:
250 g mąki krupczatki(1 i 1/2 szklanki)
120 g cukru(3/4 szklanki)
10 g imbiru sproszkowanego(1 łyżka)
3 jajka i 1 białko
Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Mąkę wraz z imbirem przesiewam. Przesianą mąkę wraz z imbirem dodaje do jajek. Krótko miksuje do połączenia się składników. Ciasto wykładam na stolnicę. Z ciasto dzielę na małe kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie lekko spłaszczam i umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka smaruję białkiem. Ciastka imbirowe piekę około 10 minut w 180 stopniach(do przyrumienienia). Studzę. Dowolnie dekoruję.


ciastka imbirowe, ciastka, imbir
ciastka imbirowe, ciastka, imbir
Smacznego!
Źródło:"Wielka księga z wypiekami", s. 112-113.


Komentarze

Popularne posty

Drukuj