Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Śląskie ciasteczka imbirowe

Lubicie imbir? Bo ja tak. Imbir jest jedną z najzdrowszych przypraw. Główną zaletą imbiru jest to, iż potrafi łagodzić objawy  przeziębienia czy z migreny. Od dawna wiedzą to również Ślązacy, którzy wykorzystują imbir na różne sposoby. Jednym z nich są Śląskie ciasteczka imbirowe spotykane również pod nazwą Zozworki imbirki. Oryginalnie Śląskie ciasteczka imbirowe swoi kształtem przypominają korzeń imbiru, ja jednak nieco sobie ułatwiłam i po prostu uformowałam z ciasta zgrabne ciasteczka. Śląskie ciasteczka imbirowe są pełne aromatu, doskonale rozgrzewają po długim spacerze wraz z kubkiem ciepłej herbaty. Polecam!
Składniki:
250 g mąki krupczatki(1 i 1/2 szklanki)
120 g cukru(3/4 szklanki)
10 g imbiru sproszkowanego(1 łyżka)
3 jajka i 1 białko
Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Mąkę wraz z imbirem przesiewam. Przesianą mąkę wraz z imbirem dodaje do jajek. Krótko miksuje do połączenia się składników. Ciasto wykładam na stolnicę. Z ciasto dzielę na małe kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie lekko spłaszczam i umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka smaruję białkiem. Ciastka imbirowe piekę około 10 minut w 180 stopniach(do przyrumienienia). Studzę. Dowolnie dekoruję.
ciastka imbirowe, ciastka, imbir
ciastka imbirowe, ciastka, imbir
Smacznego!
Źródło:"Wielka księga z wypiekami", s. 112-113.


Komentarze

Popularne posty

Drukuj