Tradycyjny sernik na herbatnikach to jeden z moich ulubionych przepisów. Sernik na herbatnikach jest dosyć łatwym przepisem. Nie wymaga mozolnego zagniatania składników, co w efekcie skraca znacząco czas przygotowania ciasta. Sernik na herbatnikach jest bardzo puszysty co powoduje, że wprost rozpływa się w ustach. Mój przepis na tradycyjny sernik na herbatnikach wzbogaciłam o dodatek rodzynek, ale możecie spokojnie pominąć je jeśli ich nie lubicie. Puszysty sernik na herbatnikach gości u mnie w rodzinie od dawna, pora aby i u was zagościł na dłużej. Polecam!
Składniki:
1 kg sera twarogowego(trzykrotnie mielonego)
200 g herbatników(2 paczki)
200 g masła + 20 g na polewę
120 g cukru(3/4 szklanki)
100 g czekolady
100 g rodzynek
60 g proszku budyniowego waniliowego(1 opakowanie)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki)
20 g maki ziemniaczanej(2 łyżki)
10 g mąki pszennej(1 łyżka)
4 jajka
aromat waniliowy
Rodzynki parzymy w gorącej wodzie. Odsączamy i posypujemy mąką pszenną. Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego masła dodajemy pojedynczo po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Do utartego masła dodajemy partiami ser. Krótko miksujemy. Do masy serowej dodajemy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy. Dodajemy jeszcze rodzynki, które łączymy z masa za pomocą drewnianej łyżki. Białka ubijamy na sztywno. Ubitą pianę ostrożnie łączymy z masą serową.
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dno formy układamy herbatniki na które wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy 70 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodaję miękkie masło. Całość mieszam i polewam wystudzone ciasto. Dowolnie dekoruję.
Składniki:
1 kg sera twarogowego(trzykrotnie mielonego)
200 g herbatników(2 paczki)
200 g masła + 20 g na polewę
120 g cukru(3/4 szklanki)
100 g czekolady
100 g rodzynek
60 g proszku budyniowego waniliowego(1 opakowanie)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki)
20 g maki ziemniaczanej(2 łyżki)
10 g mąki pszennej(1 łyżka)
4 jajka
aromat waniliowy
Rodzynki parzymy w gorącej wodzie. Odsączamy i posypujemy mąką pszenną. Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego masła dodajemy pojedynczo po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Do utartego masła dodajemy partiami ser. Krótko miksujemy. Do masy serowej dodajemy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy. Dodajemy jeszcze rodzynki, które łączymy z masa za pomocą drewnianej łyżki. Białka ubijamy na sztywno. Ubitą pianę ostrożnie łączymy z masą serową.
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dno formy układamy herbatniki na które wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy 70 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodaję miękkie masło. Całość mieszam i polewam wystudzone ciasto. Dowolnie dekoruję.
uwielbiam serniki, wszystkie ! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na sernik. Jestem fanką bloków czekoladowych i herbatnikowych wariacji. Herbatników w serniku jeszcze nie próbowałam ale wszystko przede mną. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń