Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowym(warstwowy)

 Święta coraz bliżej. Jest to magiczny czas dla każdego z nas. W tym wyjątkowych dniach chcemy aby wszystko było dopięte na ostatni guzik. Takie też powinny być nasze wypieki. Wyjątkowe i zarazem smaczne. 

Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowym na kilku warstwach. Masa makowa jest mojego autorstwa co stanowi unikatowe połączenie aromatu orzechów, rodzynek i miodu. Ciasto krucho-drożdżowe , które użyłam do makowca wydaje się ciastem trudnym. Jednak dla chcącego nic trudnego. Dla mnie też początkowo wydawało się nie do osiągniecia. Jednak z czasem nauczyłam się je wyrabiać. Moim zdaniem ciasto krucho- drożdżowe wykorzystane w makowcu  jest dosyć ciekawym rozwiązaniem. Rzadko spotykanym. 

Ciasta na Boże Narodzenie a takim jest mój Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowym to wypieki jedyne w swoim rodzaju. Każdy z nas ma swoje unikatowe przepisy i to nas od siebie odróżnia. Mój przepis doskonale sprawdzi się podczas nadchodzących świat. Polecam !

Porady :

1. Do ciasta krucho-drożdżowego używam tylko świeżych drożdży.

2. Do masy makowej używam tylko certyfikowanych bakali.

3. Masę makową i ciasto mogę przygotować kilka tygodni wcześniej i zamrozić. Jak już się zbliżają święta to rozmrażam i przygotowuje ciasto. Oszczędzam ceny czas podczas przygotowań do świat. 

Jeśli masz chwile to zajrzyj do mojego wcześniejszego przepisu na Warstwowego makowca.

Trudność: Średnie

Czas : 90 minut

Składniki:

Ciasto krucho-drożdżowe

350 g mąki pszennej

200 g masła

150 g cukru pudru

50 ml mleka

30 g cukru 

20 g mąki

20 g świeżych drożdży

3 żółtka

Masa makowa

500 ml mleka

250 g gotowego maku mielonego

150 g miodu lipowego

50 g masła

50 g orzechów włoskich

50 g orzechów laskowych

50 g rodzynek

3 białka

Ciasto krucho-drożdżowe: W 50 ml ciepłego mleka rozpuszczam drożdże z cukrem i mąką. Odstawiam w ciepłe miejsce do napęcznienia. Z pozostałych składników zagniatam ciasto kruche. Dodaje ciepłe drożdże. zagniatam ciasto. Wkładam do lodówki na na całą noc.

Masa makowa: Mielony mak gotuję wraz mlekiem, miodem i masłem. Gotuje do momentu napęcznienia, około 45 minut. Do gotowej masy dodaje mielone orzechy i namoczone w wodzie rodzynki. Mieszam. Białka ubijam. dodaje partiami do masy.

Kwadratową tortownicę smaruje masłem i obsypuje bułka tartą. Ciasto Dziele na trzy części. Pierwszą część rozwałkowuje i układam na blaszce. Rozsmarowuje 1/2 masy makowej. Na masie makowej układam rozwałkowana drugą część ciasta. Na cieście układam 1/2 masy makowej. Na masie makowej układam rozwałkowaną ostatnią część ciasta. Całość piekę w 180 stopniach przez około 65-75 minut. Studzę. Dowolnie dekoruję.




Smacznego !

Komentarze