Święta coraz bliżej. Jest to magiczny czas dla każdego z nas. W tym wyjątkowych dniach chcemy aby wszystko było dopięte na ostatni guzik. Takie też powinny być nasze wypieki. Wyjątkowe i zarazem smaczne.
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowym na kilku warstwach. Masa makowa jest mojego autorstwa co stanowi unikatowe połączenie aromatu orzechów, rodzynek i miodu. Ciasto krucho-drożdżowe , które użyłam do makowca wydaje się ciastem trudnym. Jednak dla chcącego nic trudnego. Dla mnie też początkowo wydawało się nie do osiągniecia. Jednak z czasem nauczyłam się je wyrabiać. Moim zdaniem ciasto krucho- drożdżowe wykorzystane w makowcu jest dosyć ciekawym rozwiązaniem. Rzadko spotykanym.
Ciasta na Boże Narodzenie a takim jest mój Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowym to wypieki jedyne w swoim rodzaju. Każdy z nas ma swoje unikatowe przepisy i to nas od siebie odróżnia. Mój przepis doskonale sprawdzi się podczas nadchodzących świat. Polecam !
Porady :
1. Do ciasta krucho-drożdżowego używam tylko świeżych drożdży.
2. Do masy makowej używam tylko certyfikowanych bakali.
3. Masę makową i ciasto mogę przygotować kilka tygodni wcześniej i zamrozić. Jak już się zbliżają święta to rozmrażam i przygotowuje ciasto. Oszczędzam ceny czas podczas przygotowań do świat.
Jeśli masz chwile to zajrzyj do mojego wcześniejszego przepisu na Warstwowego makowca.
Trudność: Średnie
Czas : 90 minut
Składniki:
Ciasto krucho-drożdżowe
350 g mąki pszennej
200 g masła
150 g cukru pudru
50 ml mleka
30 g cukru
20 g mąki
20 g świeżych drożdży
3 żółtka
Masa makowa
500 ml mleka
250 g gotowego maku mielonego
150 g miodu lipowego
50 g masła
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych
50 g rodzynek
3 białka
Ciasto krucho-drożdżowe: W 50 ml ciepłego mleka rozpuszczam drożdże z cukrem i mąką. Odstawiam w ciepłe miejsce do napęcznienia. Z pozostałych składników zagniatam ciasto kruche. Dodaje ciepłe drożdże. zagniatam ciasto. Wkładam do lodówki na na całą noc.
Masa makowa: Mielony mak gotuję wraz mlekiem, miodem i masłem. Gotuje do momentu napęcznienia, około 45 minut. Do gotowej masy dodaje mielone orzechy i namoczone w wodzie rodzynki. Mieszam. Białka ubijam. dodaje partiami do masy.
Kwadratową tortownicę smaruje masłem i obsypuje bułka tartą. Ciasto Dziele na trzy części. Pierwszą część rozwałkowuje i układam na blaszce. Rozsmarowuje 1/2 masy makowej. Na masie makowej układam rozwałkowana drugą część ciasta. Na cieście układam 1/2 masy makowej. Na masie makowej układam rozwałkowaną ostatnią część ciasta. Całość piekę w 180 stopniach przez około 65-75 minut. Studzę. Dowolnie dekoruję.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz