Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Tradycyjny sernik na herbatnikach

Tradycyjny sernik na herbatnikach to jeden z moich ulubionych przepisów. Sernik na herbatnikach jest dosyć łatwym przepisem. Nie wymaga mozolnego zagniatania składników, co w efekcie skraca znacząco czas przygotowania ciasta. Sernik na herbatnikach jest bardzo puszysty co powoduje, że wprost rozpływa się w ustach. Mój przepis na tradycyjny sernik na herbatnikach wzbogaciłam o dodatek rodzynek, ale możecie spokojnie pominąć je jeśli ich nie lubicie. Puszysty sernik na herbatnikach gości u mnie w rodzinie od dawna, pora aby i u was zagościł na dłużej. Polecam!
Składniki:
1 kg sera twarogowego(trzykrotnie mielonego)
200 g herbatników(2 paczki)
200 g masła + 20 g na polewę
120 g cukru(3/4 szklanki)
100 g czekolady
100 g rodzynek
60 g proszku budyniowego waniliowego(1 opakowanie)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki)
20 g maki ziemniaczanej(2 łyżki)
10 g mąki pszennej(1 łyżka)
4 jajka
aromat waniliowy
Rodzynki parzymy w gorącej wodzie. Odsączamy i posypujemy mąką pszenną. Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego masła dodajemy pojedynczo po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Do utartego masła dodajemy partiami ser. Krótko miksujemy. Do masy serowej dodajemy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy. Dodajemy jeszcze rodzynki, które łączymy z masa za pomocą drewnianej łyżki. Białka ubijamy na sztywno. Ubitą pianę ostrożnie łączymy z masą serową.
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dno formy układamy herbatniki na które wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy 70 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodaję miękkie masło. Całość mieszam i polewam wystudzone ciasto. Dowolnie dekoruję.
sernik, sernik na herbatnikach
sernik, sernik na herbatnikach
 Uwaga: ciasto również można upiec w kwadratowej formie do pieczenia, wystarczy tylko mieć zamiast 200 g to 300 g herbatników oraz dodać do ciasta 5 zamiast 4 jajek.
Smacznego!

Komentarze

  1. uwielbiam serniki, wszystkie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na sernik. Jestem fanką bloków czekoladowych i herbatnikowych wariacji. Herbatników w serniku jeszcze nie próbowałam ale wszystko przede mną. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj