Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Brownie z kremem czekoladowym

Co robić jak po świętach zostanie troszkę kremu czekoladowego? Oczywiście upiec pyszne brownie. Brownie z kremem czekoladowym to taka moja wariacja na temat tego pysznego wypieku pochodzącego z Ameryki. W sumie nie dziwię się jego popularności. Nie raz brownie ratowało mnie, gdy tuż za chwilę mieli wpaść do mnie goście. Brownie z kremem czekoladowym jest równie smaczne, proste i bardzo łatwe w przygotowani. W sumie brownie na bazie kremu czekoladowego stało się takim moim awaryjnym ciastem, które zawsze się udaje. Polecam!
Składniki:
300 g kremu czekoladowego typu nutella
180 g mąki tortowej(1 szklanka)
120 g masła
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g czekolady białej(1 tabliczka)
80 g powideł (4 łyżki)
48 g mąki pszennej(4 łyżki)
4 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
4 jajka
Obie mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić w małym garnku. Wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem.  Do utartych jajek dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz wystudzone masło. Krótko miksować do połączenia się składników. Dodać krem czekoladowy i powidła. Zmiksować se sobą wszystkie składniki. Ciasto przelać do prostokątnej małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec 45 minut w 180 stopniach( można skrócić czas pieczenia do 35 minut, wtedy ciasto będzie miało większy zakalec). Wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią wystudzone ciasto.
brownie, kremem czekolaodwy, brownie z kremem czekoladowym
brownie, kremem czekoladowy, brownie z kremem czekoladowym
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj