Co robić jak po świętach zostanie troszkę kremu czekoladowego? Oczywiście upiec pyszne brownie. Brownie z kremem czekoladowym to taka moja wariacja na temat tego pysznego wypieku pochodzącego z Ameryki. W sumie nie dziwię się jego popularności. Nie raz brownie ratowało mnie, gdy tuż za chwilę mieli wpaść do mnie goście. Brownie z kremem czekoladowym jest równie smaczne, proste i bardzo łatwe w przygotowani. W sumie brownie na bazie kremu czekoladowego stało się takim moim awaryjnym ciastem, które zawsze się udaje. Polecam!
Składniki:
300 g kremu czekoladowego typu nutella
180 g mąki tortowej(1 szklanka)
120 g masła
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g czekolady białej(1 tabliczka)
80 g powideł (4 łyżki)
48 g mąki pszennej(4 łyżki)
4 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
4 jajka
Obie mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić w małym garnku. Wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Do utartych jajek dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz wystudzone masło. Krótko miksować do połączenia się składników. Dodać krem czekoladowy i powidła. Zmiksować se sobą wszystkie składniki. Ciasto przelać do prostokątnej małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec 45 minut w 180 stopniach( można skrócić czas pieczenia do 35 minut, wtedy ciasto będzie miało większy zakalec). Wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią wystudzone ciasto.
Składniki:
300 g kremu czekoladowego typu nutella
180 g mąki tortowej(1 szklanka)
120 g masła
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g czekolady białej(1 tabliczka)
80 g powideł (4 łyżki)
48 g mąki pszennej(4 łyżki)
4 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
4 jajka
Obie mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić w małym garnku. Wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Do utartych jajek dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz wystudzone masło. Krótko miksować do połączenia się składników. Dodać krem czekoladowy i powidła. Zmiksować se sobą wszystkie składniki. Ciasto przelać do prostokątnej małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec 45 minut w 180 stopniach( można skrócić czas pieczenia do 35 minut, wtedy ciasto będzie miało większy zakalec). Wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią wystudzone ciasto.
ale fajne ciasto
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńmmm, smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuń