Amerykańska szarlotka czyli Apple Pie

Szarlotki, jabłeczniki czy apple pie – każdy kraj ma swoją unikatową recepturę na ciasto z jabłkami. Amerykańska szarlotka czyli apple pie jest chyba jednym z najpopularniejszych jabłeczników. Pyszna, cynamonowa i dosyć prosta. Do dziś pamięta jak ślinka mi ciekła na widok pysznej amerykańskiej szarlotki oglądając „Przyjaciół”. W imieniny św. Mikołaja warto sobie przygotować i upichcić to smaczne i wyjątkowo oryginalne ciasto. Przecież Mikołajki i apple pie są jedyne w swoim rodzaju. Polecam!
Składniki:
ciasto
500 g mąki pszennej(3 szklanki)
250 g masła
125 ml wody
10 g cukru pudru(1 łyżka)
 masa jabłkowa:
 1 kg kwaśnych jabłek
 100 g drobnego cukru
20 ml soku z cytryny
20 g cynamonu(2 łyżki)
20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
20 g masła(2 łyżki)
Mąkę z cukrem przesiewamy. Dodajemy zimne masło.Zagniatamy ciasto.W trakcie zagniatania ciasta dolewamy po woli zimną wodę. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Jabłka myjemy i obieramy. jabłka kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło dodajemy jabłka. Dodajemy wodę, cukier i cynamon. Całość dusimy około 10 minut(jabłka mają się lekko poddusić). Do ciepłych jabłek dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i studzimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Dzielimy na dwie części. Większą połowę rozwałkowujemy. Wylepiamy nią brzegi i dno formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na cieście układamy jabłka. Pozostałe ciasto wałkujemy i wycinamy pasy. Na jabłkach z pozostałego ciasta tworzymy kratkę. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Ciasto pieczemy przez 40-50 minut. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
amerykańska szarlotka, aplle pie, jabłecznik, jabłka
Smacznego!

Komentarze