Amerykańskie brownie

Amerykańskie brownie przebojem wdarło się do polskiej kuchni. To pełne czekolady, wilgotne, słodkie oraz pełne orzechów ciasto skradło serca zarówno początkujących kucharzy jak i uznanych cukierników. W czym tkwi sekret amerykańskiego brownie ? Moim zdaniem w prostocie. Otóż amerykańskie brownie przygotowuje się podobnie jak naszego rodzimego murzynka. Któż z nas nie lubi tego ciasta. Amerykańskie brownie zostało w moim przepisie zbogacone nuta chili oraz przypraw do piernika, które nadały temu wypiekowi jeszcze bardziej czekoladowy smak. Ktoś chętny spróbować?
Składniki:
300 g masła
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady deserowej
75 g brązowego cukru(1/2 szklanki)
75 g mąki(1/2 szklanki)
60 g orzechów włoskich( 2 garście)
30 ml wody
5 g przyprawy do piernika(1 łyżeczka)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
3 jaja
szczypta chili
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Cukier zalewamy wodą, gotujemy. Dodajemy masło, wszystko rozpuszczamy. Do powstałego syropu dodajemy obie czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Orzechy mielimy. Do wystudzonej masy dodajemy pojedynczo jajka. Energicznie mieszamy . Dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy łyżką. Na koniec wsypujemy tarte orzechy. Mieszamy. Całość przelewamy do okrągłej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wilgotne ciasto to wyjmujemy je wcześniej.
brownie, czekolada, amerykańskie brownie
Smacznego!

Komentarze