Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Awaryjne ciasteczka serowe z jabłkiem

Awaryjne ciasteczka serowe z jabłkiem powstały tak naprawdę przez przypadek. Ostatnio znalazłam w lodówce ser twarogowy,a że miałam jeszcze kilka jabłek postanowiłam odnaleźć w swoich zakamarkach przepis z książki Ewy Wachowicz, który jednak zmieniłam po swojemu. Głównie moja wersja jest lżejsza, ciasto w smaku przypomina kruche. Jak się później okazało w przypadku niespodziewanych gości awaryjne ciasteczka serowe z jabłkiem znalazły swoich amatorów. Lubicie ciasteczka owocowe?
Składniki:
170 g maki(1 niepełna szklanka)
125 g sera twarogowego półtłustego
100 g masła
30 g cukru pudru(3 łyżki)
3 jabłka
Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Ser mielimy. Dodajemy miękkie masło oraz mąkę. Formujemy z niego kulę, chłodzimy 10 minut w lodówce. Na stolnicy rozkładamy ciasto, podsypujemy mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy koła, w które wkładamy kawałki jabłka – formując łódeczki. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 20-25 minut. Studzimy. Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
ciastka z jabłkiem, ciasteczka z jabłkiem, jabłka,
 Smacznego!
Źródło: Ewa Wachowicz, „Słodki Świat”, s. 126-127.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj