Awaryjne ciasteczka serowe z jabłkiem powstały tak naprawdę przez
przypadek. Ostatnio znalazłam w lodówce ser twarogowy,a że miałam
jeszcze kilka jabłek postanowiłam odnaleźć w swoich zakamarkach przepis z
książki Ewy Wachowicz, który jednak zmieniłam po swojemu. Głównie moja
wersja jest lżejsza, ciasto w smaku przypomina kruche. Jak się później
okazało w przypadku niespodziewanych gości awaryjne ciasteczka serowe z
jabłkiem znalazły swoich amatorów. Lubicie ciasteczka owocowe?
Składniki:
170 g maki(1 niepełna szklanka)
125 g sera twarogowego półtłustego
100 g masła
30 g cukru pudru(3 łyżki)
3 jabłka
Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Ser mielimy. Dodajemy miękkie masło oraz mąkę. Formujemy z niego kulę, chłodzimy 10 minut w lodówce. Na stolnicy rozkładamy ciasto, podsypujemy mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy koła, w które wkładamy kawałki jabłka – formując łódeczki. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 20-25 minut. Studzimy. Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: Ewa Wachowicz, „Słodki Świat”, s. 126-127.
Składniki:
170 g maki(1 niepełna szklanka)
125 g sera twarogowego półtłustego
100 g masła
30 g cukru pudru(3 łyżki)
3 jabłka
Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Ser mielimy. Dodajemy miękkie masło oraz mąkę. Formujemy z niego kulę, chłodzimy 10 minut w lodówce. Na stolnicy rozkładamy ciasto, podsypujemy mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy koła, w które wkładamy kawałki jabłka – formując łódeczki. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 20-25 minut. Studzimy. Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: Ewa Wachowicz, „Słodki Świat”, s. 126-127.
Komentarze
Prześlij komentarz