Babeczki a’la tiramisu

Nie od dziś wiadomo, że jestem wielką fanką tiramisu. Ten niezwykle prosty deser postanowiłam zamienić w przepyszne babeczki a’la tiramisu. Można powiedzieć, iż w tych babeczkach zamknięte są wszystkie smaki i aromaty tego prostego włoskiego przysmaku. Babeczki a’la tiramisu w moim przypadku sprawiły, że nie tylko poprawia mi się humor po ich zjedzeniu, ale również czuję ogromną radość z ich tworzenia. Zachęcam do zrobienia pełnych włoskiego aromatu pysznych babeczek a’la tiramisu.
Składniki:
360 g mąki(2 szklanki)
200 g śmietany 12%
200 g śmietanki 30%
100 g cukru(1/2 szklanki)
50 g serka mascarpone
50 ml oleju
50 ml wody
50 g cukru pudru
30 g kawy rozpuszczalnej(koło 2 łyżeczek)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
1 jajko
W 50 ml wody rozpuszczamy kawę. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dodajemy olej, jajko, śmietanę oraz napar w kawy. Całość mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 2-3 łyżki ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Studzimy.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Krótko miksujemy. Gotową bitą śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej i ozdabiamy nią wystudzone babeczki.
babeczki, babeczki tiramisu, tiramisu

Smacznego!

Komentarze