Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Babeczki a’la tiramisu

Nie od dziś wiadomo, że jestem wielką fanką tiramisu. Ten niezwykle prosty deser postanowiłam zamienić w przepyszne babeczki a’la tiramisu. Można powiedzieć, iż w tych babeczkach zamknięte są wszystkie smaki i aromaty tego prostego włoskiego przysmaku. Babeczki a’la tiramisu w moim przypadku sprawiły, że nie tylko poprawia mi się humor po ich zjedzeniu, ale również czuję ogromną radość z ich tworzenia. Zachęcam do zrobienia pełnych włoskiego aromatu pysznych babeczek a’la tiramisu.
Składniki:
360 g mąki(2 szklanki)
200 g śmietany 12%
200 g śmietanki 30%
100 g cukru(1/2 szklanki)
50 g serka mascarpone
50 ml oleju
50 ml wody
50 g cukru pudru
30 g kawy rozpuszczalnej(koło 2 łyżeczek)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
1 jajko
W 50 ml wody rozpuszczamy kawę. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dodajemy olej, jajko, śmietanę oraz napar w kawy. Całość mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 2-3 łyżki ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Studzimy.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Krótko miksujemy. Gotową bitą śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej i ozdabiamy nią wystudzone babeczki.
babeczki, babeczki tiramisu, tiramisu

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj