Babka cytrynowa jest jednym z najpopularniejszych ciast.
Uniwersalna, łatwa i szybka sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy,
jak i na przyjęcie dla dzieci. Lekka kwaskowość cytryny została
przełamana słodyczą cukru pudru co nadaje wyjątkowego smaku tej jakże
prostej babce.
Składniki:
220 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
4 jaja
30 ml soku z jednej cytryny(zależności jaka soczysty jest owoc, to jest od połówki do jednej całej cytryny)
20 g proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Wyciśnij sok z cytryny, masło roztop w małym rondelku. Przestudź. Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksując dolewaj powoli roztopione masło oraz sok z cytryny. Keksówkę posmaruj masłem do pieczenia oraz obsyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz w piekarniku przez 50-60 minut na 180 stopniach. Wystudzoną babkę można posypać cukrem pudrem.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis to udostępnij go innym, komentuj !
Smacznego !
Składniki:
220 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
4 jaja
30 ml soku z jednej cytryny(zależności jaka soczysty jest owoc, to jest od połówki do jednej całej cytryny)
20 g proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Wyciśnij sok z cytryny, masło roztop w małym rondelku. Przestudź. Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksując dolewaj powoli roztopione masło oraz sok z cytryny. Keksówkę posmaruj masłem do pieczenia oraz obsyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz w piekarniku przez 50-60 minut na 180 stopniach. Wystudzoną babkę można posypać cukrem pudrem.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis to udostępnij go innym, komentuj !
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz