Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Babka jogurtowa

Babka jogurtowa to jedno z tych ciast, które zawsze chciałam spróbować, ale nie było ku temu okazji. Jednak w ostatnim czasie nadarzyła się tak sytuacja. Po świątecznym smakołykach znalazłam w lodówce całe nie otwarte opakowanie jogurtu naturalnego. Pomyślałam, że powinnam coś z nim zrobić pożytecznego. Wpadł mi do głowy pomysł na babkę jogurtową. Jogurt stanowi doskonałą alternatywę, gdy w domu nie mam mleka, które zazwyczaj potrzebne jest do zrobienia ciasta biszkoptowego. Dodatkowo miałam w lodówce jeszcze kawałek masła. Po zrobieniu babka jogurtowa przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Babka jogurtowa okazała się ciastem wilgotnym, mocno wyczuwalnym smakiem jogurtu, miękkim, nieco słodkawym, puszystym. Ktoś chętny spróbować?
Składniki:
200 g mąki pszennej
200 ml jogurtu naturalnego
100 g masła
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g cukru pudru (1/2 szklanki)
30 ml wody
30 g cukru trzcinowego(3 łyżki)
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki)
2 jajka
Masło roztapiamy. Cukier waniliowy, cukier trzcinowy, cukier, mąkę, proszek do pieczenia razem wymieszaj. Dodaj jajka i jogurt. Całość krótko miksuj. Dodaj przestudzone masło. Całość krótko miksuj.
Ciasto przelej do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut(do suchego patyczka). Wystudź.
Cukier puder połącz z ciepłą wodą, do uzyskania konsystencji lukru. Polej wystudzoną babkę.
babka, babka jogurtowa, jogurt
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj