Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Babka migdałowa

Babka migdałowa jest jednym z popularniejszych wersji klasycznej babki ucieranej. Jest przy tym prosta i szybka w wykonaniu. Babka migdałowa jest pełna migdałów. Spotkamy je zarówno w cieście(zastępują mąkę), jak i w polewie. Babka migdałowa jest jednocześnie pełna aromatu migdałów, sypka oraz słodka. Przygotowują ją zazwyczaj na święta lub specjalne okazje. Babka migdałowa długo zachowuje swoją świeżość, gdyż jest bardzo wilgotna. Możecie spokojnie przygotować ją na kilka dni wcześniej przed przyjęciem. Polecam!
Składniki:
200 g masła
200 g cukru pudru
150 g cukru
150 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
25 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżki)
30 ml wody
4 jajka
aromat migdałowy
migdały do ozdoby
Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy ciągle ucierając po jednym jajku. Migdały mielimy. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, mielone migdały, aromat i proszek do pieczenia. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Babkę przelewamy do wysmarowanej i opruszonej bułką tartą formy. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40-55 minut. Studzimy.
Cukier puder mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego. Krótko mieszamy do powstania lukru. Wystudzoną babkę polewamy lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi.
babka, ciasto migdałowe, babka migdałowa, migdały

Smacznego!
Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/babka-migdalowa

Komentarze

Popularne posty

Drukuj