Babka piaskowa(poznańska) jest jedną z moich ulubionych babek.
Szybka i prosta, a przy tym wyjątkowa. Od lat ją piekę według
sprawdzonego przepisu. Wyjątkowość babki piaskowej polega na jej
niezwykle maślanym smaku i kruchości. Jak się nie dawno okazało moja
ulubiona babka pochodzi z Wielkopolski a dokładniej z Poznania. Pamiętam
jak moja babcia wyjmowała taką upieczoną jeszcze gorąca babkę piaskową z
pieca, a ja będąc małą dziewczynka dostawałam jeszcze ciepły kawałek do
jedzenia. Baka piaskowa dzięki temu , że jest szybka i wyjątkowo prosta
często gości u mnie na stole podczas świat lub uroczystości w gronie
najbliższych. Babka piaskowa jest to zarazem bardzo uniwersalne ciasto,
które można dowolnie modyfikować. Polecam !
Składniki:
250 g masła
200 g cukru(1 szklanka)
180 g mąki pszennej(1 szklanka)
150 g mąki ziemniaczanej (3/4 szklanki)
8 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 jajka
aromat waniliowy
lukier i skórka pomarańczowa do dekoracji
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek. Do masy dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Do masy dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Krótko miksować do momentu, aż składniki się połączą. Białka ubić na sztywną masę. Delikatnie wymieszać z masą. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką formy na babkę9może być również keksówka). Ciasto piec w piekarniku na grzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Wystudzić. Dowolnie udekorować.
Składniki:
250 g masła
200 g cukru(1 szklanka)
180 g mąki pszennej(1 szklanka)
150 g mąki ziemniaczanej (3/4 szklanki)
8 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 jajka
aromat waniliowy
lukier i skórka pomarańczowa do dekoracji
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek. Do masy dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Do masy dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Krótko miksować do momentu, aż składniki się połączą. Białka ubić na sztywną masę. Delikatnie wymieszać z masą. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką formy na babkę9może być również keksówka). Ciasto piec w piekarniku na grzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Wystudzić. Dowolnie udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz