Babka piaskowa(poznańska)

Babka piaskowa(poznańska) jest jedną z moich ulubionych babek. Szybka i prosta, a przy tym wyjątkowa. Od lat ją piekę według sprawdzonego przepisu. Wyjątkowość babki piaskowej polega na jej niezwykle maślanym smaku i kruchości. Jak się nie dawno okazało moja ulubiona babka pochodzi z Wielkopolski a dokładniej z Poznania. Pamiętam jak moja babcia wyjmowała taką upieczoną jeszcze gorąca babkę piaskową z pieca, a ja będąc małą dziewczynka dostawałam jeszcze ciepły kawałek do jedzenia. Baka piaskowa dzięki temu , że jest szybka i wyjątkowo prosta często gości u mnie na stole podczas świat lub uroczystości w gronie najbliższych. Babka piaskowa jest to zarazem bardzo uniwersalne ciasto, które można dowolnie modyfikować. Polecam !
Składniki:
250 g masła
200 g cukru(1 szklanka)
180 g mąki pszennej(1 szklanka)
150 g mąki ziemniaczanej (3/4 szklanki)
8 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 jajka
aromat waniliowy
lukier i skórka pomarańczowa do dekoracji
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek. Do masy dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Do masy dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Krótko miksować do momentu, aż składniki się połączą. Białka ubić na sztywną masę. Delikatnie wymieszać z masą. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką formy na babkę9może być również keksówka). Ciasto piec w piekarniku na grzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Wystudzić. Dowolnie udekorować.


babka piaskowa, babaka, ciasto piaskowe, placek piaskowy

Smacznego!
Źródło: Biblioteka Poradnika Domowego, 4/2008.

Komentarze