Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Babka piaskowa(poznańska)

Babka piaskowa(poznańska) jest jedną z moich ulubionych babek. Szybka i prosta, a przy tym wyjątkowa. Od lat ją piekę według sprawdzonego przepisu. Wyjątkowość babki piaskowej polega na jej niezwykle maślanym smaku i kruchości. Jak się nie dawno okazało moja ulubiona babka pochodzi z Wielkopolski a dokładniej z Poznania. Pamiętam jak moja babcia wyjmowała taką upieczoną jeszcze gorąca babkę piaskową z pieca, a ja będąc małą dziewczynka dostawałam jeszcze ciepły kawałek do jedzenia. Baka piaskowa dzięki temu , że jest szybka i wyjątkowo prosta często gości u mnie na stole podczas świat lub uroczystości w gronie najbliższych. Babka piaskowa jest to zarazem bardzo uniwersalne ciasto, które można dowolnie modyfikować. Polecam !
Składniki:
250 g masła
200 g cukru(1 szklanka)
180 g mąki pszennej(1 szklanka)
150 g mąki ziemniaczanej (3/4 szklanki)
8 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 jajka
aromat waniliowy
lukier i skórka pomarańczowa do dekoracji
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek. Do masy dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Do masy dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Krótko miksować do momentu, aż składniki się połączą. Białka ubić na sztywną masę. Delikatnie wymieszać z masą. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką formy na babkę9może być również keksówka). Ciasto piec w piekarniku na grzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Wystudzić. Dowolnie udekorować.


babka piaskowa, babaka, ciasto piaskowe, placek piaskowy

Smacznego!
Źródło: Biblioteka Poradnika Domowego, 4/2008.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj