Jak wiecie jestem wielką fanką wszelakich pierników, pierniczków,
więc jak natrafiłam w internecie na blogu mojewypieki.pl na wpis o babce
piernikowej to nie mogłam się oprzeć i jej nie zrobić. Przepis okazał
się dość łatwy i prosty. Babka piernikowa jest jednak moją interpretacją
tego znanego przepisu. Moja wersja babki piernikowej jest bardziej
puszysta, pachnąca bardziej przyprawami oraz mocno miodowa. Sposób
przygotowywania tego ciasta i czas pieczenia jest dosyć zbliżony do
tradycyjnego piernika. Stąd u mnie w rodzinie pomysł abym ta oto babkę
piernikowa piekła nie tylko od święta. Jednego mogę być pewna babka
piernikowa skradła serca mojej rodziny. Polecam !
Składniki:
300 g mąki(2 szklanki)
200 g miodu(jeden mały słoiczek)
150 g masła
100 g cukru(1/2 szklanki)
60 g przyprawy do piernika(1 opakowanie)
30 g kakako(3 łyżki)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
3 jajka
cukier puder, lukier lub polewa do dekoracji
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Miód lekko podgrzewamy z kakałem. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku. Krótko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, przyprawy do piernika oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy płynny miód i kakao. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem, polewą lub lukrem.
Uwaga ! Aby ciasto było jeszcze bardziej puszyste to można wcześniej przesiać mąkę.
Jak by zdjęcie się nie wyświetliło to proszę otworzyć poniższy link. Przepraszam za utrudnienia.
Smacznego!
Składniki:
300 g mąki(2 szklanki)
200 g miodu(jeden mały słoiczek)
150 g masła
100 g cukru(1/2 szklanki)
60 g przyprawy do piernika(1 opakowanie)
30 g kakako(3 łyżki)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
3 jajka
cukier puder, lukier lub polewa do dekoracji
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Miód lekko podgrzewamy z kakałem. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku. Krótko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, przyprawy do piernika oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy płynny miód i kakao. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem, polewą lub lukrem.
Uwaga ! Aby ciasto było jeszcze bardziej puszyste to można wcześniej przesiać mąkę.
Jak by zdjęcie się nie wyświetliło to proszę otworzyć poniższy link. Przepraszam za utrudnienia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz