Babka z makiem II

Święta, święta i po świętach – tak mówi stare porzekadło. Czas błogiego lenistwa za nami, trzeba brać się do roboty. Po świąteczno-noworocznym obżarstwie przyszła pora na coś lekkiego, mało czasochłonnego. Takim właśnie ciastem jest babka z makiem. Przepis znalazłam w starej gazecie. Babka z makiem jest idealna na okres po świąteczny, gdy chcemy zjeść coś dobrego, ale nie chcemy aby zajęło nam to dużo czasu. Babka z makiem jest jednym z moich ulubionych ucieranych ciast, bardzo wilgotnym. Ktoś z was lubi jeszcze tą babkę?
Składniki:
200 g masła
170 g mąki pszennej
150 g cukru
100 g cukru pudru
75 g miodu(3 łyżki)
75 g suchego maku(1/2 szklanki)
75 g wiórków kokosowych(1/2 szklanki)
30 ml ciepłej wody(3 łyżki)
15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżki)
4 jaja
Oddziel żółtka od białek. Miękkie masło utrzyj z cukrem, miodem i żółtkami. Następnie dodaj mak, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Całość krótko wymieszaj(do połączenia składników). Z białek ubij sztywną pianę. Dodaj piane z białek do ciasta. Formę koksową lub mała tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Całość piec 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Cukier puder łączymy z ciepłą wodą tworząc lukier(jeśli lukier wydaje nam się za rzadki to dodajemy 1-2 łyżki cukru pudru). Polewamy lukrem ciasto.
babka, mak, babka z makiem, makowa babka
Smacznego!

Komentarze