Zbliża się Bożenarodzenie, jest to czas radosnego przygotowywania się
do świat. Ten czas nieodłącznie kojarzy się z pieczeniem babek. Jednym z
moich ulubionych przepisów jest właśnie babka z makiem. Prosta i szybka
w przygotowaniu. Sprawdzi się również do niedzielnej herbaty.
Składniki:
1,5 szklanka mąki pszennej(220 g)
0,5 szklanka mąki ziemniaczanej(125 g)
200 g masła
200 g cukru
4 jaja
160 g maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml mleka
100 g czekolady gorzkiej
aromat migdałowy
tłuszcz i bułka do formy
Miękkie masło ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy cukier i jaja. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy aromat i mleko. Ucieramy. Do ciasta dodajemy suchy mak i ponownie wszystko mieszamy. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. Babka jest gotowa w momencie testu tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto polewamy roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Składniki:
1,5 szklanka mąki pszennej(220 g)
0,5 szklanka mąki ziemniaczanej(125 g)
200 g masła
200 g cukru
4 jaja
160 g maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml mleka
100 g czekolady gorzkiej
aromat migdałowy
tłuszcz i bułka do formy
Miękkie masło ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy cukier i jaja. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy aromat i mleko. Ucieramy. Do ciasta dodajemy suchy mak i ponownie wszystko mieszamy. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. Babka jest gotowa w momencie testu tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto polewamy roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz