W taką pogodę jak dzisiaj czyli szarą, burą, deszczową nic lepiej
nie poprawi humoru jak bajaderki. Utarło się, że w tych ciastka
znajdziemy resztki innych ciast, otóż to nie prawda. W moim przepisie
podstawę stanowią bakalie. W połączeniu z herbatnikami nie można im się
oprzeć. Nie wątpliwym atutem jest łatwość wymierzenia składników.
Składniki:
50 g herbatników
50 g bakalii (orzechy, rodzynki, wiórki)
50 g czekolady gorzkiej
50 g mleka
20 g kakao(2 łyżki)
20 g powideł(2 łyżki)
20 g masła(2 łyżki)
Herbatniki pokrusz, orzechy zmiel. W rondelku rozpuść masło z mlekiem. Dodaj kakao. Wymieszaj, ale nie gotuj. Do herbatników z bakaliami dodaj powidła, wymieszaj. Dodaj masę z kakao. Ponownie wymieszaj. Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kulki obtaczaj w rozpuszczonej czekoladzie oraz wiórkach kokosowych(lub w samych wiórkach kokosowych czy w kakao). Włóż do lodówki na godzinę.
Smacznego!
Składniki:
50 g herbatników
50 g bakalii (orzechy, rodzynki, wiórki)
50 g czekolady gorzkiej
50 g mleka
20 g kakao(2 łyżki)
20 g powideł(2 łyżki)
20 g masła(2 łyżki)
Herbatniki pokrusz, orzechy zmiel. W rondelku rozpuść masło z mlekiem. Dodaj kakao. Wymieszaj, ale nie gotuj. Do herbatników z bakaliami dodaj powidła, wymieszaj. Dodaj masę z kakao. Ponownie wymieszaj. Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kulki obtaczaj w rozpuszczonej czekoladzie oraz wiórkach kokosowych(lub w samych wiórkach kokosowych czy w kakao). Włóż do lodówki na godzinę.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz