Bajaderki są takim ciastem, że co się do nich nie doda to zawsze
wyjdą. Powszechnie utarło się, iż w tym cieście znajdziemy zarówno
ciastka kruche, biszkoptowe czy drożdżowe. Dziś pokaże wam przepis w
którym oprócz ciasteczek kruchych znajdziecie również bakalie. Jest to
moja interpretacja klasycznego przepisu.
Składniki:
50 g herbatników
50 g bakalii(ok. 1/2 szklanki)
50 g miodu( ok. 2-3 łyżek)
36 g powideł(ok. 2 łyżek)
30 g masła( 2 łyżki)
7 g kakao(łyżka)
Masło topimy, zostawiamy do wystudzenia. Bakalie mielimy i przesypujemy do naczynia. Dodajemy pokruszone herbatniki, kakao, powidła oraz miód. Mieszamy. Wlewamy przestudzone masło. Mieszamy. Z powstałej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Dowolnie dekorujemy na przykład kakałem, czekoladą roztopioną.
Smacznego!
Składniki:
50 g herbatników
50 g bakalii(ok. 1/2 szklanki)
50 g miodu( ok. 2-3 łyżek)
36 g powideł(ok. 2 łyżek)
30 g masła( 2 łyżki)
7 g kakao(łyżka)
Masło topimy, zostawiamy do wystudzenia. Bakalie mielimy i przesypujemy do naczynia. Dodajemy pokruszone herbatniki, kakao, powidła oraz miód. Mieszamy. Wlewamy przestudzone masło. Mieszamy. Z powstałej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Dowolnie dekorujemy na przykład kakałem, czekoladą roztopioną.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz