Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Bakaliowe bajaderki

Bajaderki są takim ciastem, że co się do nich nie doda to zawsze wyjdą. Powszechnie utarło się, iż w tym cieście znajdziemy zarówno ciastka kruche, biszkoptowe czy drożdżowe. Dziś pokaże wam przepis w którym oprócz ciasteczek kruchych znajdziecie również bakalie. Jest to moja interpretacja klasycznego przepisu.
Składniki:
50 g herbatników
50 g bakalii(ok. 1/2 szklanki)
50 g miodu( ok. 2-3 łyżek)
36 g powideł(ok. 2 łyżek)
30 g masła( 2 łyżki)
7 g kakao(łyżka)
Masło topimy, zostawiamy do wystudzenia. Bakalie mielimy i przesypujemy do naczynia. Dodajemy pokruszone herbatniki, kakao, powidła oraz miód. Mieszamy. Wlewamy przestudzone masło. Mieszamy. Z powstałej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Dowolnie dekorujemy na przykład kakałem, czekoladą roztopioną.
bajaderki, bakalie, bakaliowe bajaderki
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj