Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Biało-czerwony sernik na zimno(na serze twarogowym)

Sernik na zimno na twarogu powstawał po wielu próbach i testach. Głównym problem stanowił ser, gdyż twarogi gotowe mielone były po prostu za rzadkie. Siłą rzeczy, musiałam wymyślić takie połączenie, aby twaróg stężał. Sernik na zimno biało-czerwony stanowi jednocześnie kwintesencję smaków lata. Połączenie twarogu z truskawkami jest miłym wspomnieniem mijających wakacji. Rozkoszujmy się tymi ostatnimi promieniami słońca zajadając ten prosty sernik na zimno.
Składniki:
500 g twarogu półtłustego
300 ml jogurtu naturalnego gęstego
250 ml wody
około 150 g biszkoptów okrągłych(tyle, aby wyłożyć dno tortownicy o wymiarach 24 cm)
100 g truskawek(mogą być mrożone, ale wtedy trzeba je odsączyć z soku)
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
32 g żelatyny(4 łyżki)
10 g cukru waniliowego(1 łyżka)
1 opakowanie galaretki truskawkowej
Truskawki myję, usuwam szypułki, wycieram z nadmiaru wody. Kroję na ćwiartki. Galaretkę rozpuszczam w 250 ml wrzącej wody. Dodaję pokrojone truskawki. Studzę. Gdy żelatyna zacznie tężeć, wkładam ja do lodówki, aby całkowicie stężała.
Twaróg mielę dwa razy. Następnie ucieram go z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie. Z jogurtu naturalnego gęstego odkładam dwie łyżki. Pozostały jogurt dodaję do masy twarogowej. Gdy żelatyna stężeje, dodaje do niej jogurt i lekko odgrzewam. Powoli wlewam do masy twarogowo-jogurtowej.
Biszkopty wykładam na dno tortownicy. Na biszkopty wykładam połowę masy twarogowej. Odkładam na 30 minut do zastygnięcia w lodówce. Stężałą galaretkę kroję na kwadraty. Wykładam na pierwsza warstwę twarogową. Następnie na galaretkę wykładam drugą połowę masy twarogowej. Odstawiam do lodówki, aby zastygła.
sernik, sernik na zimno, sernik biało-czerwony
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj