Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Biskwity z dżemem morelowym i bitą śmietaną

Biskwity z dżemem morelowym i bitą śmietaną są obecnie jednymi z najpopularniejszych ciasteczek. Pierwszy raz spotkałam się z Biskwitami podczas moich wakacji we Władysławowie. Otóż w tym pięknym mieście turystycznym znajduje się jedna z najlepszych cukierni. W tej właśnie cukierni zajadałam się pysznymi biskwitami. Pewnego lata postanowiłam jednak zrobić takie ciastka sama. Prób było mnóstwo jednak udało się. Pewnego dnia udało mi się zrobić pyszne Biskwity z dżemem morelowym i bitą śmietaną. Nie wątpliwie ciekawe jest jednak połączenie domowego, kwaśnego dżemu morelowego i słodkiej śmietany. Lubicie biskwity?
Składniki:
ciasto
100 g mąki
80 g cukru
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 g mąki ziemniaczanej
20 g maku(2 łyżki)
3 jajka
krem
200 ml śmietanki 30%
200 g dżemu morelowego(1 słoik)
30 g cukru pudru(3 łyżki)
15 g śmietanfixu(1 opakowanie)
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym Białka ubij na sztywna pianę. Dodaj do masy żółtkowej. Wymieszaj. Do masy dodaj obie mąki. Wymieszaj. Ciasto układaj na macie do pieczenia(powinno być 8 porcji). 4 porcje posypujemy makiem. Piecz w 170 stopniach do 10 minut. Studzimy.
Śmietankę chłodzimy przez 15 minut. Następnie ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i śmietanfix. Krótko miksujemy.
4 biskwity smarujemy dżemem i bitą śmietaną. Następnie układamy na nich 4 biskwity z makiem tworząc „kanapkę”. Krótko chodzimy w lodówce(tak 30 minut), by śmietana stężała.
biskwity, biskiwty z dżemem, biskiwty z kremem
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj