Biskwity z dżemem morelowym i bitą śmietaną są obecnie jednymi z
najpopularniejszych ciasteczek. Pierwszy raz spotkałam się z Biskwitami
podczas moich wakacji we Władysławowie. Otóż w tym pięknym mieście
turystycznym znajduje się jedna z najlepszych cukierni. W tej właśnie
cukierni zajadałam się pysznymi biskwitami. Pewnego lata postanowiłam
jednak zrobić takie ciastka sama. Prób było mnóstwo jednak udało się.
Pewnego dnia udało mi się zrobić pyszne Biskwity z dżemem morelowym i
bitą śmietaną. Nie wątpliwie ciekawe jest jednak połączenie domowego,
kwaśnego dżemu morelowego i słodkiej śmietany. Lubicie biskwity?
Składniki:
ciasto
100 g mąki
80 g cukru
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 g mąki ziemniaczanej
20 g maku(2 łyżki)
3 jajka
krem
200 ml śmietanki 30%
200 g dżemu morelowego(1 słoik)
30 g cukru pudru(3 łyżki)
15 g śmietanfixu(1 opakowanie)
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym Białka ubij na sztywna pianę. Dodaj do masy żółtkowej. Wymieszaj. Do masy dodaj obie mąki. Wymieszaj. Ciasto układaj na macie do pieczenia(powinno być 8 porcji). 4 porcje posypujemy makiem. Piecz w 170 stopniach do 10 minut. Studzimy.
Śmietankę chłodzimy przez 15 minut. Następnie ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i śmietanfix. Krótko miksujemy.
4 biskwity smarujemy dżemem i bitą śmietaną. Następnie układamy na nich 4 biskwity z makiem tworząc „kanapkę”. Krótko chodzimy w lodówce(tak 30 minut), by śmietana stężała.
Smacznego!
Składniki:
ciasto
100 g mąki
80 g cukru
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 g mąki ziemniaczanej
20 g maku(2 łyżki)
3 jajka
krem
200 ml śmietanki 30%
200 g dżemu morelowego(1 słoik)
30 g cukru pudru(3 łyżki)
15 g śmietanfixu(1 opakowanie)
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym Białka ubij na sztywna pianę. Dodaj do masy żółtkowej. Wymieszaj. Do masy dodaj obie mąki. Wymieszaj. Ciasto układaj na macie do pieczenia(powinno być 8 porcji). 4 porcje posypujemy makiem. Piecz w 170 stopniach do 10 minut. Studzimy.
Śmietankę chłodzimy przez 15 minut. Następnie ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i śmietanfix. Krótko miksujemy.
4 biskwity smarujemy dżemem i bitą śmietaną. Następnie układamy na nich 4 biskwity z makiem tworząc „kanapkę”. Krótko chodzimy w lodówce(tak 30 minut), by śmietana stężała.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz