Biszkopciki bez mleka

Tak jak obiecałam w tym tygodniu tematem będą ciasteczka. Na pierwszy ogień idą biszkopciki. Przepis na nie pochodzi jeszcze z czasów PRL-u. Często był wykorzystywany zarówno przez nasze mamy jak i babcie. Przy wykorzystaniu margaryny, jajek i mąki potrafiły wyczarować ciastka, którymi zajadały się całe rodziny. Ja jednak nie byłam bym sobą, gdybym i tego przepisu nie zmodyfikowała, nie dodając mleka.
Efekt wyszedł nie lepszy, niż z przepisu babci.
Składniki
220 g maki(1 pełna szklanka)
100 g margaryny
50 g cukru
1 op. cukru waniliowego
2 jajka
aromat waniliowy
Miękką margarynę ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaje aromat, jaja i dalej ucieram. Szybko dosypuje mąkę i mieszam. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub podkładką sylikonową wykładam ciasteczka(kształt dowolny). Piekę w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Studzę. Dowolnie dekoruję.
biszkopciki, mleko, biszkopciki bez mleka
Smacznego!

Komentarze