Pomysł na to ciasto zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz „Słodki
Świat”. Znalazłam w niej przepis na biszkopt z kremem na bazie bitej
śmietany z galaretką. Jednak nie będąc sobą postanowiłam ten przepis
zmienić oraz nieco odchudzić. Był to czas, gdy mocno eksperymentowałam z
jogurtem greckim tworząc na jego bazie różne ciasta i desery. Uważam,
iż jogurt powinien powili zastępować w deser i ciastach bitą śmietanę,
gdyż jest zdrowszy od tradycyjnego kremu.
Składniki:
Biszkopt:
4 jaja
120 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
1 op. cukru waniliowego
Krem:
380 ml jogurtu greckiego
100 g truskawek(lub innych owoców sezonowych)
60 g cukru pudru
30 ml wody
20 g żelatyny(2 łyżki)
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem. Do piany z białek dodać masę żółtkową, krótko miksować. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować, do połączenia się składników. Ciasta wykładamy na średniej wielkości blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 170 stopniach. studzimy i przekrawamy wzdłuż. Z jogurtu odkładamy jedną łyżkę. Dodajemy cukier i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Po tym jak stężała żelatyna dodajemy do niej łyżkę jogurtu i podgrzewamy. Dodajemy do całości jogurtu greckiego. Truskawki myjemy, suszymy i kroimy w ćwiartki. Podłużną formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą. Układamy na niej jeden płat ciasta. Nakładamy na niego truskawki o jogurt. Następnie układamy drugi płat ciasta. Na wierzchu układamy pozostały jogurt. Wszystko ścisło owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy folię z ciasta. Ciasto jest gotowe do jedzenia.
Źródło: Ewa Wachowicz, „Słodki Świat”, s. 48
Smacznego !
Składniki:
Biszkopt:
4 jaja
120 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
1 op. cukru waniliowego
Krem:
380 ml jogurtu greckiego
100 g truskawek(lub innych owoców sezonowych)
60 g cukru pudru
30 ml wody
20 g żelatyny(2 łyżki)
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem. Do piany z białek dodać masę żółtkową, krótko miksować. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować, do połączenia się składników. Ciasta wykładamy na średniej wielkości blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 170 stopniach. studzimy i przekrawamy wzdłuż. Z jogurtu odkładamy jedną łyżkę. Dodajemy cukier i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Po tym jak stężała żelatyna dodajemy do niej łyżkę jogurtu i podgrzewamy. Dodajemy do całości jogurtu greckiego. Truskawki myjemy, suszymy i kroimy w ćwiartki. Podłużną formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą. Układamy na niej jeden płat ciasta. Nakładamy na niego truskawki o jogurt. Następnie układamy drugi płat ciasta. Na wierzchu układamy pozostały jogurt. Wszystko ścisło owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy folię z ciasta. Ciasto jest gotowe do jedzenia.
Źródło: Ewa Wachowicz, „Słodki Świat”, s. 48
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz