Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Biszkopt z jogurtem i truskawkami

Pomysł na to ciasto zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz „Słodki Świat”. Znalazłam w niej przepis na biszkopt z kremem na bazie bitej śmietany z galaretką. Jednak nie będąc sobą postanowiłam ten przepis zmienić oraz nieco odchudzić. Był to czas, gdy mocno eksperymentowałam z jogurtem greckim tworząc na jego bazie różne ciasta i desery. Uważam, iż jogurt powinien powili zastępować w deser i ciastach bitą śmietanę, gdyż jest zdrowszy od tradycyjnego kremu.
Składniki:
Biszkopt:
4 jaja
120 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
1 op. cukru waniliowego
Krem:
380 ml jogurtu greckiego
100 g truskawek(lub innych owoców sezonowych)
60 g cukru pudru
30 ml wody
20 g żelatyny(2 łyżki)
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem. Do piany z białek dodać masę żółtkową, krótko miksować. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować, do połączenia się składników. Ciasta wykładamy na średniej wielkości blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 170 stopniach. studzimy i przekrawamy wzdłuż. Z jogurtu odkładamy jedną łyżkę. Dodajemy cukier i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Po tym jak stężała żelatyna dodajemy do niej łyżkę jogurtu i podgrzewamy. Dodajemy do całości jogurtu greckiego. Truskawki myjemy, suszymy i kroimy w ćwiartki. Podłużną formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą. Układamy na niej jeden płat ciasta. Nakładamy na niego truskawki o jogurt. Następnie układamy drugi płat ciasta. Na wierzchu układamy pozostały jogurt. Wszystko ścisło owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy folię z ciasta. Ciasto jest gotowe do jedzenia.
jogurt, truskawki, biszkopt, biszkopt z jogurtem i truskawkami
Źródło: Ewa Wachowicz, „Słodki Świat”, s. 48
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj