Brzoskwiniowa szarlotka

Często zdarza mi się, iż kupując owoce wszystkich nie zużywam. Wtedy nasuwa się pytanie co z tym fantem zrobić. W moim przypadku pewnego dnia mając w lodówce zbyt dużo brzoskwiń postanowiłam zrobić z nich ciasto a’la szarlotka. Pomysł może nie, aż tak oryginalny jak by się mogło wydawać. Przecież to tylko połączenie kruchego ciasta i owoców. Jednak po tym jak upiekłam to ciasto nagle okazało się, iż wszystkim smakuje. Dodam, iż wypiek ten wspaniale komponuje się z lodami waniliowymi.
Składniki:
ciasto:
300 g mąki pszennej(około 1,5 szklanki)
150 g masła
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
18 ml śmietany 12%(1 łyżka)
2 żółtka
nadzienie:
1 kg brzoskwiń
100 g cukru(1/2 szklanki)
24 g bułki tartej(3 łyżki)
lody waniliowe
Mąkę pszenną i cukier puder mieszamy ze sobą. Dodajemy zimne masło. Siekamy do uzyskania kruszonki. W tym momencie dodajemy żółtka i śmietanę. Wszystko zagniatamy rękoma do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy na dwie połówki( większą i mniejszą).Owijamy folią. Wkładamy do lodówki na 30 – 45 minut.
Brzoskwinie parzymy. Zdejmujemy skórkę i usuwamy pestkę. Kroimy na drobne kawałki. Umieszczamy w naczyniu z grubym dnem. Dodajemy cukier. Smażymy do momentu, aż owoce nieco zmiękną. Powinien powstać gesty dżem(marmolada). Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki. Większy kawałek rozwałkowujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia(lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą). Wykładamy na papier większą część ciasta kruchego. Podpiekamy w piekarniku około 10 minut w 160 stopniach. w tym czasie, gdy spód się podpieka. Wałkujemy druga mniejszą część ciasta. Kroimy je na paski.
Podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Nakładamy nadzienie brzoskwiniowe oraz układamy kratkę z ciasta kruchego na wierzchu. Pieczmy 40-45 minut w 180 stopniach.
brzoskwinie, szarlotka, brzoskwiniowa szarlotka
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz