Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Brzoskwiniowa szarlotka

Często zdarza mi się, iż kupując owoce wszystkich nie zużywam. Wtedy nasuwa się pytanie co z tym fantem zrobić. W moim przypadku pewnego dnia mając w lodówce zbyt dużo brzoskwiń postanowiłam zrobić z nich ciasto a’la szarlotka. Pomysł może nie, aż tak oryginalny jak by się mogło wydawać. Przecież to tylko połączenie kruchego ciasta i owoców. Jednak po tym jak upiekłam to ciasto nagle okazało się, iż wszystkim smakuje. Dodam, iż wypiek ten wspaniale komponuje się z lodami waniliowymi.
Składniki:
ciasto:
300 g mąki pszennej(około 1,5 szklanki)
150 g masła
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
18 ml śmietany 12%(1 łyżka)
2 żółtka
nadzienie:
1 kg brzoskwiń
100 g cukru(1/2 szklanki)
24 g bułki tartej(3 łyżki)
lody waniliowe
Mąkę pszenną i cukier puder mieszamy ze sobą. Dodajemy zimne masło. Siekamy do uzyskania kruszonki. W tym momencie dodajemy żółtka i śmietanę. Wszystko zagniatamy rękoma do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy na dwie połówki( większą i mniejszą).Owijamy folią. Wkładamy do lodówki na 30 – 45 minut.
Brzoskwinie parzymy. Zdejmujemy skórkę i usuwamy pestkę. Kroimy na drobne kawałki. Umieszczamy w naczyniu z grubym dnem. Dodajemy cukier. Smażymy do momentu, aż owoce nieco zmiękną. Powinien powstać gesty dżem(marmolada). Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki. Większy kawałek rozwałkowujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia(lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą). Wykładamy na papier większą część ciasta kruchego. Podpiekamy w piekarniku około 10 minut w 160 stopniach. w tym czasie, gdy spód się podpieka. Wałkujemy druga mniejszą część ciasta. Kroimy je na paski.
Podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Nakładamy nadzienie brzoskwiniowe oraz układamy kratkę z ciasta kruchego na wierzchu. Pieczmy 40-45 minut w 180 stopniach.
brzoskwinie, szarlotka, brzoskwiniowa szarlotka
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj