Ceramiczne i szklane formy do pieczenia

Formy szklane używane są w moim domu przedewszstkim do pieczenia różnych mięs. Nie próbowałam nigdy w nich upiec ciasta. Dobrze przewodzą ciepło, długo utrzymują temperaturę. niewątpliwą zaletą jest również, iż nie przechodzą zapachem potraw. Nadają się do mycia w zmywarce, są ekologiczne.Niestety jednak łatwo je przypalić. Można serwować w nich różne dania.Ciekawostka jest, iż można przechowywać je w zamrażarce np.: robiąc lody.
Formy ceramiczne są dosyć zbliżone do szklanych. Wybór form, kształtów daje możliwość popisania się przed znajomymi oraz wzbudzenie ich zachwytu. Dobrze utrzymują temperaturę. Ogromny plusem jest to, iż można w nich kroić potrawy(choć trzeba uważać, aby ich nie porysować). Fenomen popularności ceramicznych form do pieczenia polega głównie na ich estetycznym wyglądzie, gdyż serwując w nim potrawę czy ciasto stanowić będzie kwintesencję wieczoru.
Źródło:
http://www.pyszny-przepis.pl/formy-do-pieczenia-ktora-najlepsza/
http://kotlet.tv/foremki-do-pieczenia-jakie-wybrac/
http://www.olgasmile.com/formy-do-ciasta-i-chleba.html

Komentarze