Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Charlotte z jabłkami

Charlotte jest z jedną z odmian szarlotek. Najczęściej bazą do przygotowania tego ciasta jest chałka, babka drożdżowa. Na ten przepis natrafiłam przeglądając starą książkę. Od razu mnie zaciekawił, gdyż w Polsce nie jest tak popularny jak we Francji czy Austrii. Przygotowanie jego jest szalenie proste, a smak na długo zostanie zapamiętany. Można również przygotować wersję z gruszkami.
Składniki:
1 kg jabłek (antonówek lub szara reneta)
500 g chałki lub babki drożdżowej
100 g cukru
100 g dżemu morelowego
50 g rodzynek
10 g masła(2 łyżki)
8 g cynamonu(2 łyżeczki)
Formę do pieczenia żaroodporną smarujemy masłem. Chałkę lub babkę drożdżową kroimy na grube pajdy. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, dusimy z cynamonem, aż zmiękną. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Po 15 minutach odcedzamy. Dodajemy do jabłek wraz z konfiturą.
Pajdy chałki układamy w formie do pieczenia(kromki chałki przycinamy do wielkości formy do pieczenia). Do środka wkładamy przesmażone jabłka. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
charlotte z jabłkami, jabłka, charlotte, charlotte z owocami
Smacznego !
Źródło: M. Łebkowski,”Kuchnia Polska. Nauka gotowania”, s. 650.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj