Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Charlotte z jabłkami

Charlotte jest z jedną z odmian szarlotek. Najczęściej bazą do przygotowania tego ciasta jest chałka, babka drożdżowa. Na ten przepis natrafiłam przeglądając starą książkę. Od razu mnie zaciekawił, gdyż w Polsce nie jest tak popularny jak we Francji czy Austrii. Przygotowanie jego jest szalenie proste, a smak na długo zostanie zapamiętany. Można również przygotować wersję z gruszkami.
Składniki:
1 kg jabłek (antonówek lub szara reneta)
500 g chałki lub babki drożdżowej
100 g cukru
100 g dżemu morelowego
50 g rodzynek
10 g masła(2 łyżki)
8 g cynamonu(2 łyżeczki)
Formę do pieczenia żaroodporną smarujemy masłem. Chałkę lub babkę drożdżową kroimy na grube pajdy. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, dusimy z cynamonem, aż zmiękną. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Po 15 minutach odcedzamy. Dodajemy do jabłek wraz z konfiturą.
Pajdy chałki układamy w formie do pieczenia(kromki chałki przycinamy do wielkości formy do pieczenia). Do środka wkładamy przesmażone jabłka. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
charlotte z jabłkami, jabłka, charlotte, charlotte z owocami
Smacznego !
Źródło: M. Łebkowski,”Kuchnia Polska. Nauka gotowania”, s. 650.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj