Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciasteczka „Bożonarodzeniowe pierniczki”

Przełom listopada i grudnia to nie tylko początek adwentu, ale również początek przygotowań pierniczków. Ciasteczka „Bożonarodzeniowe pierniczki” idealnie w klimat świat się wpisują. Są pełne słodyczy, kruche, ale przede wszystkim mocno piernikowe. Aromat goździków, cynamonu, imbiru i pieprzu roznosi się po całym domu. Ciasteczka „Bożonarodzeniowe pierniczki” sprawią przyjemność dzieciom, gdyż można je zaangażować do przygotowania ozdób gotowych pierniczków. Ciasteczka „Bożonarodzeniowe pierniczki” będą idealne na powieszenie na choinkę zamiast klasycznych bombek.
Składniki:
360 g mąki pszennej
200 g cukru trzcinowego
100 g miodu(4 łyżki)
100 g masła
30 g przyprawy do piernika(1 opakowanie)
20 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki)
10 g cynamonu(1 łyżeczka)
10 g kakao(1 łyżeczka)
10 g sody oczyszczonej(1 łyżeczka)
2 jajka
lukier:
200 g cukru pudru
30 ml wody
Miód i masło rozpuszczamy. Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier mieszamy ze sobą. Dodajemy jajka oraz przestudzone masło i miód. Łączymy ze sobą zagniatając jednolite ciasto. Zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na 3 dni.
Po 3 dniach ciasto wykładamy na stolnice, wałkujemy. Z ciasta wykrawamy różne formy(np.: choinki, gwiazdki). Układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Pieczmy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Cukier puder łączymy z ciepłą wodą mieszając do momentu powstania lukru(gdyby lukier wyszedł za rzadki należy dodać łyżkę cukru pudru). Polewamy nim ciasteczka „Bożonarodzeniowe pierniczki”.
pierniczki, ciasteczka
Smacznego !
Źródło: „Cukiernia lidla”, s. 256.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj