Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasteczka „Bożonarodzeniowe pierniczki”

Przełom listopada i grudnia to nie tylko początek adwentu, ale również początek przygotowań pierniczków. Ciasteczka „Bożonarodzeniowe pierniczki” idealnie w klimat świat się wpisują. Są pełne słodyczy, kruche, ale przede wszystkim mocno piernikowe. Aromat goździków, cynamonu, imbiru i pieprzu roznosi się po całym domu. Ciasteczka „Bożonarodzeniowe pierniczki” sprawią przyjemność dzieciom, gdyż można je zaangażować do przygotowania ozdób gotowych pierniczków. Ciasteczka „Bożonarodzeniowe pierniczki” będą idealne na powieszenie na choinkę zamiast klasycznych bombek.
Składniki:
360 g mąki pszennej
200 g cukru trzcinowego
100 g miodu(4 łyżki)
100 g masła
30 g przyprawy do piernika(1 opakowanie)
20 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki)
10 g cynamonu(1 łyżeczka)
10 g kakao(1 łyżeczka)
10 g sody oczyszczonej(1 łyżeczka)
2 jajka
lukier:
200 g cukru pudru
30 ml wody
Miód i masło rozpuszczamy. Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier mieszamy ze sobą. Dodajemy jajka oraz przestudzone masło i miód. Łączymy ze sobą zagniatając jednolite ciasto. Zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na 3 dni.
Po 3 dniach ciasto wykładamy na stolnice, wałkujemy. Z ciasta wykrawamy różne formy(np.: choinki, gwiazdki). Układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Pieczmy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Cukier puder łączymy z ciepłą wodą mieszając do momentu powstania lukru(gdyby lukier wyszedł za rzadki należy dodać łyżkę cukru pudru). Polewamy nim ciasteczka „Bożonarodzeniowe pierniczki”.


pierniczki, ciasteczka
Smacznego !
Źródło: „Cukiernia lidla”, s. 256.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj