Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasteczka cynamonowe

Kochani ! Za oknem leży pierwszy śnieg. Każdy z nas rozgląda się za prezentami. Wokół roznosi się zapach cynamonu, goździków i imbiru. To znak, że do świąt Bożego Narodzenia zostało już tylko 4 tygodnie. Jest to dobry moment, aby w tym czasie przygotować ciasteczka cynamonowe. W moim domu pieczone są zawsze na przełomie listopada i grudnia. Sprawdzają się idealnie jako ozdoba na choinkę. Ładnie prezentują się również w słoiczkach. Stanowią niezwykłe połączenie ciasta kruchego i cynamonu(z nutą piernika). Nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić was do ich zrobienia.
Składniki:
170 g mąki pszennej(1 szklanka)
100 g miękkiego masła
80 g mieszanki orzechów, migdałów, ziaren(1/2 szklanki)
60 g cukru pudru
30 g cynamonu(3 łyżeczki)
20 g przyprawy do piernika(2 łyżeczki)
20 g suchego maku(2 łyżeczki)
10 g cukru waniliowego(1 łyżeczka)
1 jajko
Mąkę, mielone bakalie, cukier puder, cukier waniliowy, cynamon, przyprawę do piernika mieszamy ze sobą. Dodajemy miękkie masło. Mieszamy ręcznie (jak na ciasto kruche). Dodajemy jajko. Całość mieszamy ręcznie. Zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Zimne ciasto wykładamy na stolnicę. Wałkujemy. Z ciasta wykrawamy dowolne figury za pomocą foremek. Wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy suchym makiem. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.


ciasteczka, cynamon, ciasteczka cynamonowe
Smacznego !
Źródło: „Cukiernia Lidla”, s. 250.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj