Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciasteczka cynamonowe

Kochani ! Za oknem leży pierwszy śnieg. Każdy z nas rozgląda się za prezentami. Wokół roznosi się zapach cynamonu, goździków i imbiru. To znak, że do świąt Bożego Narodzenia zostało już tylko 4 tygodnie. Jest to dobry moment, aby w tym czasie przygotować ciasteczka cynamonowe. W moim domu pieczone są zawsze na przełomie listopada i grudnia. Sprawdzają się idealnie jako ozdoba na choinkę. Ładnie prezentują się również w słoiczkach. Stanowią niezwykłe połączenie ciasta kruchego i cynamonu(z nutą piernika). Nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić was do ich zrobienia.
Składniki:
170 g mąki pszennej(1 szklanka)
100 g miękkiego masła
80 g mieszanki orzechów, migdałów, ziaren(1/2 szklanki)
60 g cukru pudru
30 g cynamonu(3 łyżeczki)
20 g przyprawy do piernika(2 łyżeczki)
20 g suchego maku(2 łyżeczki)
10 g cukru waniliowego(1 łyżeczka)
1 jajko
Mąkę, mielone bakalie, cukier puder, cukier waniliowy, cynamon, przyprawę do piernika mieszamy ze sobą. Dodajemy miękkie masło. Mieszamy ręcznie (jak na ciasto kruche). Dodajemy jajko. Całość mieszamy ręcznie. Zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Zimne ciasto wykładamy na stolnicę. Wałkujemy. Z ciasta wykrawamy dowolne figury za pomocą foremek. Wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy suchym makiem. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.
ciasteczka, cynamon, ciasteczka cynamonowe
Smacznego !
Źródło: „Cukiernia Lidla”, s. 250.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj