Kochani ! Za oknem leży pierwszy śnieg. Każdy z nas rozgląda się za
prezentami. Wokół roznosi się zapach cynamonu, goździków i imbiru. To
znak, że do świąt Bożego Narodzenia zostało już tylko 4 tygodnie. Jest
to dobry moment, aby w tym czasie przygotować ciasteczka cynamonowe. W
moim domu pieczone są zawsze na przełomie listopada i grudnia.
Sprawdzają się idealnie jako ozdoba na choinkę. Ładnie prezentują się
również w słoiczkach. Stanowią niezwykłe połączenie ciasta kruchego i
cynamonu(z nutą piernika). Nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić was
do ich zrobienia.
Składniki:
170 g mąki pszennej(1 szklanka)
100 g miękkiego masła
80 g mieszanki orzechów, migdałów, ziaren(1/2 szklanki)
60 g cukru pudru
30 g cynamonu(3 łyżeczki)
20 g przyprawy do piernika(2 łyżeczki)
20 g suchego maku(2 łyżeczki)
10 g cukru waniliowego(1 łyżeczka)
1 jajko
Mąkę, mielone bakalie, cukier puder, cukier waniliowy, cynamon, przyprawę do piernika mieszamy ze sobą. Dodajemy miękkie masło. Mieszamy ręcznie (jak na ciasto kruche). Dodajemy jajko. Całość mieszamy ręcznie. Zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Zimne ciasto wykładamy na stolnicę. Wałkujemy. Z ciasta wykrawamy dowolne figury za pomocą foremek. Wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy suchym makiem. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Składniki:
170 g mąki pszennej(1 szklanka)
100 g miękkiego masła
80 g mieszanki orzechów, migdałów, ziaren(1/2 szklanki)
60 g cukru pudru
30 g cynamonu(3 łyżeczki)
20 g przyprawy do piernika(2 łyżeczki)
20 g suchego maku(2 łyżeczki)
10 g cukru waniliowego(1 łyżeczka)
1 jajko
Mąkę, mielone bakalie, cukier puder, cukier waniliowy, cynamon, przyprawę do piernika mieszamy ze sobą. Dodajemy miękkie masło. Mieszamy ręcznie (jak na ciasto kruche). Dodajemy jajko. Całość mieszamy ręcznie. Zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Zimne ciasto wykładamy na stolnicę. Wałkujemy. Z ciasta wykrawamy dowolne figury za pomocą foremek. Wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy suchym makiem. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Komentarze
Prześlij komentarz