Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasteczka krakowskie z nutą cynamonu

Przeglądając internet w poszukiwaniu ciekawych przepisów natrafiłam na przepis, który mnie zaintrygował. Jak się okazało były to przepyszne ciasteczka krakowskie. Kruche, niezbyt słodkie, a przy tym bardzo maślane. Nie są to jednak klasyczne maślane ciasteczka. Oryginalny przepis pochodzi ze znanego bloga Moje Wypieki. Jednak będąc osobą, która lubi nadać nieco pikanterii wzbogaciłam nieco te przepyszne ciasteczka krakowskie nutą cynamonu. Eksperyment okazał się strzałem w dziesiątkę. Ciasteczka krakowskie nabrały charakteru i smaku orientu.
Składniki:
170 g mąki(niepełna szklanka)
100 g zimnego masła
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
60 g cukru pudru
15 g cynamonu(1 łyżeczka)
15 g przypraw do piernika(1 łyżeczka)
1 żółtko
Mąkę, cukier puder, cynamon i przyprawę do piernika łączymy ze sobą. Dodajemy zimne masło i żółtko. Łączymy do momentu powstania jednolitego ciasta. Ciasto umieszczamy w lodówce na 1 godzinę(lub na 30 minut do zamrażarki). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy dowolne kształty. Wykładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w 190-200 stopniach przez około 12-15 minut.
kruche ciasteczka, ciasteczka krakowskie, ciasteczka z cynamonem, cynamonowe ciasteczka

Smacznego!
Źródło:http://www.mojewypieki.com/post/krakowskie-ciasteczka

Komentarze

Popularne posty

Drukuj