Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciasteczka krakowskie z nutą cynamonu

Przeglądając internet w poszukiwaniu ciekawych przepisów natrafiłam na przepis, który mnie zaintrygował. Jak się okazało były to przepyszne ciasteczka krakowskie. Kruche, niezbyt słodkie, a przy tym bardzo maślane. Nie są to jednak klasyczne maślane ciasteczka. Oryginalny przepis pochodzi ze znanego bloga Moje Wypieki. Jednak będąc osobą, która lubi nadać nieco pikanterii wzbogaciłam nieco te przepyszne ciasteczka krakowskie nutą cynamonu. Eksperyment okazał się strzałem w dziesiątkę. Ciasteczka krakowskie nabrały charakteru i smaku orientu.
Składniki:
170 g mąki(niepełna szklanka)
100 g zimnego masła
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
60 g cukru pudru
15 g cynamonu(1 łyżeczka)
15 g przypraw do piernika(1 łyżeczka)
1 żółtko
Mąkę, cukier puder, cynamon i przyprawę do piernika łączymy ze sobą. Dodajemy zimne masło i żółtko. Łączymy do momentu powstania jednolitego ciasta. Ciasto umieszczamy w lodówce na 1 godzinę(lub na 30 minut do zamrażarki). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy dowolne kształty. Wykładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w 190-200 stopniach przez około 12-15 minut.
kruche ciasteczka, ciasteczka krakowskie, ciasteczka z cynamonem, cynamonowe ciasteczka

Smacznego!
Źródło:http://www.mojewypieki.com/post/krakowskie-ciasteczka

Komentarze

Popularne posty

Drukuj