Przeglądając internet w poszukiwaniu ciekawych przepisów
natrafiłam na przepis, który mnie zaintrygował. Jak się okazało były to
przepyszne ciasteczka krakowskie. Kruche, niezbyt słodkie, a przy tym
bardzo maślane. Nie są to jednak klasyczne maślane ciasteczka.
Oryginalny przepis pochodzi ze znanego bloga Moje Wypieki. Jednak będąc
osobą, która lubi nadać nieco pikanterii wzbogaciłam nieco te przepyszne
ciasteczka krakowskie nutą cynamonu. Eksperyment okazał się strzałem w
dziesiątkę. Ciasteczka krakowskie nabrały charakteru i smaku orientu.
Składniki:
170 g mąki(niepełna szklanka)
100 g zimnego masła
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
60 g cukru pudru
15 g cynamonu(1 łyżeczka)
15 g przypraw do piernika(1 łyżeczka)
1 żółtko
Mąkę, cukier puder, cynamon i przyprawę do piernika łączymy ze sobą. Dodajemy zimne masło i żółtko. Łączymy do momentu powstania jednolitego ciasta. Ciasto umieszczamy w lodówce na 1 godzinę(lub na 30 minut do zamrażarki). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy dowolne kształty. Wykładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w 190-200 stopniach przez około 12-15 minut.
Smacznego!
Źródło:http://www.mojewypieki.com/post/krakowskie-ciasteczka
Składniki:
170 g mąki(niepełna szklanka)
100 g zimnego masła
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
60 g cukru pudru
15 g cynamonu(1 łyżeczka)
15 g przypraw do piernika(1 łyżeczka)
1 żółtko
Mąkę, cukier puder, cynamon i przyprawę do piernika łączymy ze sobą. Dodajemy zimne masło i żółtko. Łączymy do momentu powstania jednolitego ciasta. Ciasto umieszczamy w lodówce na 1 godzinę(lub na 30 minut do zamrażarki). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy dowolne kształty. Wykładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w 190-200 stopniach przez około 12-15 minut.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/post/krakowskie-ciasteczka
Komentarze
Prześlij komentarz