Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasteczka na żółtkach

Ciasteczka na żółtkach są to niezwykle proste i smaczne ciasteczka. Są kruche i bardzo aromatyczne. Szybkie i łatwe. W sposobie robienia przypominają nieco kruche ciasteczka, jednak różnią się jednym małym detalem. Baza tych przepysznych małych ciasteczek są ugotowane żółtka. Przepis na ciasteczka na żółtkach znalazłam w książce „Wielka księga wypieków” w rozdziale poświęconym przepisom z Podhala. Początkowo wydawało mi się że takie ciastka muszą inaczej smakować lub różnić się wyglądam. A tak na prawdę smak mają bardzo zbliżony do znanych mi ciasteczek kruchych. Po tym jak upiekłam je pierwszy raz zniknęły u mnie w domu w mgnieniu oka. Nie byłabym sobą gdybym jednak nieco ich nie uprościła. Polecam jako dodatek do przedpołudniowej kawy.
Składniki:
140 g mąki pszennej
80 g zimnego masła
40 g cukru pudru
2 żółtka ugotowane na twardo
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy ze skorupki. Żółtko drobno rozgniatamy. Łączymy z mąką i cukrem pudrem. Dodajemy masło. Zagniatamy ciasto, które umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Po 1 godzinie wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy dowolne kształty. U mnie były to gwiazdki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 8 minut(do momenty aż będą złociste). Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Smacznego!Źródło:”Wielka księga z wypiekami”, s. 66.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj