Ciasteczka na żółtkach są to niezwykle proste i smaczne ciasteczka.
Są kruche i bardzo aromatyczne. Szybkie i łatwe. W sposobie robienia
przypominają nieco kruche ciasteczka, jednak różnią się jednym małym
detalem. Baza tych przepysznych małych ciasteczek są ugotowane żółtka.
Przepis na ciasteczka na żółtkach znalazłam w książce „Wielka księga
wypieków” w rozdziale poświęconym przepisom z Podhala. Początkowo
wydawało mi się że takie ciastka muszą inaczej smakować lub różnić się
wyglądam. A tak na prawdę smak mają bardzo zbliżony do znanych mi
ciasteczek kruchych. Po tym jak upiekłam je pierwszy raz zniknęły u mnie
w domu w mgnieniu oka. Nie byłabym sobą gdybym jednak nieco ich nie
uprościła. Polecam jako dodatek do przedpołudniowej kawy.
Składniki:
140 g mąki pszennej
80 g zimnego masła
40 g cukru pudru
2 żółtka ugotowane na twardo
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy ze skorupki. Żółtko drobno rozgniatamy. Łączymy z mąką i cukrem pudrem. Dodajemy masło. Zagniatamy ciasto, które umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Po 1 godzinie wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy dowolne kształty. U mnie były to gwiazdki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 8 minut(do momenty aż będą złociste). Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Smacznego!Źródło:”Wielka księga z wypiekami”, s. 66.
Składniki:
140 g mąki pszennej
80 g zimnego masła
40 g cukru pudru
2 żółtka ugotowane na twardo
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy ze skorupki. Żółtko drobno rozgniatamy. Łączymy z mąką i cukrem pudrem. Dodajemy masło. Zagniatamy ciasto, które umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Po 1 godzinie wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy dowolne kształty. U mnie były to gwiazdki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 8 minut(do momenty aż będą złociste). Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Smacznego!Źródło:”Wielka księga z wypiekami”, s. 66.
Komentarze
Prześlij komentarz