Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciasteczka na żółtkach

Ciasteczka na żółtkach są to niezwykle proste i smaczne ciasteczka. Są kruche i bardzo aromatyczne. Szybkie i łatwe. W sposobie robienia przypominają nieco kruche ciasteczka, jednak różnią się jednym małym detalem. Baza tych przepysznych małych ciasteczek są ugotowane żółtka. Przepis na ciasteczka na żółtkach znalazłam w książce „Wielka księga wypieków” w rozdziale poświęconym przepisom z Podhala. Początkowo wydawało mi się że takie ciastka muszą inaczej smakować lub różnić się wyglądam. A tak na prawdę smak mają bardzo zbliżony do znanych mi ciasteczek kruchych. Po tym jak upiekłam je pierwszy raz zniknęły u mnie w domu w mgnieniu oka. Nie byłabym sobą gdybym jednak nieco ich nie uprościła. Polecam jako dodatek do przedpołudniowej kawy.
Składniki:
140 g mąki pszennej
80 g zimnego masła
40 g cukru pudru
2 żółtka ugotowane na twardo
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy ze skorupki. Żółtko drobno rozgniatamy. Łączymy z mąką i cukrem pudrem. Dodajemy masło. Zagniatamy ciasto, które umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Po 1 godzinie wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy dowolne kształty. U mnie były to gwiazdki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 8 minut(do momenty aż będą złociste). Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Smacznego!Źródło:”Wielka księga z wypiekami”, s. 66.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj