Historia z ciasteczkami „chocolate crinkles” zaczęła się kilka lat
temu. Początkowo wypiekałam je z gotowych mieszanek. Jednak po pewnym
czasie zapomniałam o nich. Skupiłam się na babkach, sernikach itp.
Jednak pewnego dnia w lato przypomniałam sobie o tych małych, mocno
czekoladowych ciasteczkach. Moje ciasteczka powstały w oparciu o przepis
z portalu Kwestia Smaku. A mogę powiedzieć, iż wyszły mięciutkie, w
smaku przypominają nieco brownie, są przy tym chrupkie. Nie mogłam się
oprzeć i ich nie zrobić. Jak się okazało domowa wersja jest sto razy
lepsza od sklepowej. Ciasteczka „Chocolate crinkles” na stałe zagościły w
moim domu. Polecam.
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej
200 g mąki
150 g cukru pudru
120 g masła
110 g cukru
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
aromat waniliowy
3 jajka
Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Czekoladę i masło rozpuszczamy w garnku z odrobinką wody. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku, wystudzoną czekoladę, aromat. Krótko miksujemy. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Krótko miksujemy. Masę wkładamy do zamrażarki na 2 godziny(ciasto musi być dobrze zimne). Z masy tworzymy małe kuleczki, które dość dobrze obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 170 stopniach.
Smacznego!
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej
200 g mąki
150 g cukru pudru
120 g masła
110 g cukru
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
aromat waniliowy
3 jajka
Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Czekoladę i masło rozpuszczamy w garnku z odrobinką wody. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku, wystudzoną czekoladę, aromat. Krótko miksujemy. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Krótko miksujemy. Masę wkładamy do zamrażarki na 2 godziny(ciasto musi być dobrze zimne). Z masy tworzymy małe kuleczki, które dość dobrze obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 170 stopniach.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz