Ciasteczka”Chocolate crinkles”

Historia z ciasteczkami „chocolate crinkles” zaczęła się kilka lat temu. Początkowo wypiekałam je z gotowych mieszanek. Jednak po pewnym czasie zapomniałam o nich. Skupiłam się na babkach, sernikach itp. Jednak pewnego dnia w lato przypomniałam sobie o tych małych, mocno czekoladowych ciasteczkach. Moje ciasteczka powstały w oparciu o przepis z portalu Kwestia Smaku. A mogę powiedzieć, iż wyszły mięciutkie, w smaku przypominają nieco brownie, są przy tym chrupkie. Nie mogłam się oprzeć i ich nie zrobić. Jak się okazało domowa wersja jest sto razy lepsza od sklepowej. Ciasteczka „Chocolate crinkles” na stałe zagościły w moim domu. Polecam.
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej
200 g mąki
150 g cukru pudru
120 g masła
110 g cukru
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
aromat waniliowy
3 jajka
Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Czekoladę i masło rozpuszczamy w garnku z odrobinką wody. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku, wystudzoną czekoladę, aromat. Krótko miksujemy. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Krótko miksujemy. Masę wkładamy do zamrażarki na 2 godziny(ciasto musi być dobrze zimne). Z masy tworzymy małe kuleczki, które dość dobrze obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 170 stopniach.
ciasteczka czekoaldowe, czekolada, ciasteczka chocolate crispis
Smacznego!

Komentarze